A múlt heti szinkronszámlálás során új rekord született a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai 163 530 példány darut észleltek a nemzeti park vizes élőhelyein.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán közölt adatok alapján kijelenthető, hogy a darvak számára a Hortobágy a legjelentősebb vonulóhely a világon.

A sokéves tapasztalatok alapján várható volt, hogy a darvak száma csökkenni fog október utolsó hetében, de a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai elemezték a mostani mennyiséget és a jelenlegi adat még így is magasabb, mint például a 2018. évi, 160 240-es példányos maximum.

Ez alapján kijelenthető, hogy a HNP megalakulásának 50 éves évfordulóján háromszor is megdőlt a korábbi évek mennyiség rekordja.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a daruvonulási szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek. A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park.  

Az 1973-ban alakult Hortobágyi Nemzeti Park, az első nemzeti park, amelynek területe egyedülálló természeti, illetve néprajzi értékek megőrzésének és védelmének céljából jött létre. A Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott Pro Natura memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.  

A nemzeti park eredetileg mintegy 52 ezer hektáros területen jött létre, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész területe bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény értelmében pedig több mint 20 ezer hektár tartozik a nemzetközileg számon tartott vizes élőhelyek közé. Az UNESCO világörökség része az egész terület, amely magában foglalja a Hortobágyon kívül a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, köztük a Kilenclyukú hidat, a Hortobágyi Csárdát és a Pásztormúzeumot is.