Deák Bill Gyula, Artisjus-díjas, magyar blues-énekes 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán.

„Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.” – mondta róla Chuck Berry.

Fiatalon eleinte Beatlest hallgatott, majd korán áttérve a Rolling Stonesra, ekkor aztán megismerte és magába is szívta a rockzenét.

Deák Bill Gyulát gyakran emlegetik a „a magyar blueskirály” néven is, hiszen ő az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint „fekete hangja van.”

Pályafutását a kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később már, mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagjaként lépett a közönség elé.

1979-től 1985-ig a Hobo Blues Band (HBB) énekese volt. A Beatrice, a P. Mobil és az AE Bizottság mellett felléptek a legendás Fekete Bárány Fesztiválon, amely a rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára páratlanul népszerűnek bizonyult.

Bill kapitány aztán kivált a sikercsapatból, és szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P.Box egykori tagjával.

Országos ismertségre, és vele együtt óriási népszerűségre a Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király Torda táltosának a szerepében tett szert.

Deák Bill Gyula nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később láthatta a közönség az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Költő visszatér, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zúgjatok, harangok! és az Attila, Isten Kardja rockoperákban.

1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett, a csapattal több nyugat- és közép-európai országban is fellépett. A Kopaszkutya című Szomjas György-film egyik főszereplője.

„A magyar blueskirály” pályafutására saját bevallása szerint is nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla, „a magyar gitárkirály” és Orszáczky Miklós, a Syrius zenei vezéregyénisége. Bill sokszor játszott együtt a Kormorán zenekarral.

Legismertebb albumai:  

Rossz vér (1983), Mindhalálig blues (1986, 2001), Bűnön, börtönön, bánaton túl (1993), Bort, bluest, békességet (1999) ” Bill kapitány blues cirkusza (1986, 2001), Hatvan csapás (2008)

Deák Bill Gyula díjai, elismerései:

1986 Állami Ifjúsági Díj, 2007 Blues Patika Életmű-díj, 2008 Artisjus-díj, 2008 Pont FM Életmű-díj, 2008 Kőbánya díszpolgára, 2009 Fonogram Életmű-díj, 2012 Magyar Érdemrend Lovagkereszt, 2022 Magyar Érdemkereszt tisztikeresztje

Deák Bill Gyula hamarosan Pécsre látogat:

Forrás: pot.hu, wikipedia.hu

Fotó: Facebook/Deák Bill Gyula