Egri János, háromszoros Magyar Bajnok, válogatott jégkorongozó, villamosmérnök, újságíró, televíziós műsorvezető 1936. november 10-én született Budapesten.

Egri János a családjával, a háború alatt bujkálni kényszerült. Az őket bújtató nevelőnőt, Szabó Máriát az Egri család későbbi előterjesztésére a Világ Igaza kitüntetettjei közé emelték.

1955–1964 között Vörös Meteor egyesülettel majd 1964–1971 között (1967–1968-as szezon kivételével) a Bp. Építők csapatában az OB I. bajnokságban jégkorongozott. A Vörös Meteorral háromszoros magyar bajnok. A jégkorong-válogatottban 1961-ben és 1962-ben egy-egy alkalommal szerepelt országok közötti mérkőzésen.

1961-ben villamosmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ugyanattól az évtől a franciaországi Grenoble-ban játszott. A Posta vezérigazgatóság fejlesztési osztályán dolgozott.

1967-től már elkezdett bedolgozni a Magyar Televízió (MTV) sportszerkesztőségének. Kezdetben rövid beszámolói voltak. 1970-től a jégkorong-világbajnokságokról közvetített. Az 1972-es müncheni olimpia ökölvívó-mérkőzéseit ő kommentálta.

Egri Jánosra mégis a sportközvetítések mellett leginkább a televíziós vetélkedőkből emlékszünk, hiszen 1972-től 25 éven át vezetett olyan népszerű vetélkedő műsorokat az MTV-nél, mint a Lehet egy kérdéssel több?, a Játék a betűkkel, a Keresztkérdés, a Kérdezzǃ Felelek, valamint az Elmebajnokság című műsorokat.

Az 1990-es évek közepén ugyan visszavonult az aktív médiaszerepléstől, de a sportcsatornákon még egyszer-egyszer alkalomszerűen kommentál jégkorongmérkőzéseket.

Az egykori közismert és népszerű tévés személyiség több mint nyolcvan éve lépett először a jégre az édesapjának köszönhetően.

„Közel laktunk a műjégpályához, a hatodik kerületben, a Munkácsy Mihály utcában. És amikor négy-öt éves voltam, az apukám úgy gondolta, hogy levisz, hátha tudok korizni. Katasztrófa volt.” – mesélt a kezdeti próbálkozásáról Egri János a nyár folyamán a Story magazinnak.

Aztán egész szépen folytatódott ez a jeges történet, hiszen Egri János, háromszoros Magyar Bajnok, válogatott jégkorongozó lett. Sőt, még napjainkban is aktívan sportol. A tenisz mellett a májusi magyar–szlovén hokimeccsen a 87-es válogatott mezben lépett jégre és ezzel ő lett minden idők legidősebb aktív válogatott jégkorongozója.

Forrás: wikipedia.org, story.hu

Fotó: wikimedia.org