Még teljesen le sem hullottak a fákról a levelek, de ha a naptárra nézünk, akkor tudjuk, hogy nem sokára advent lesz. És pár hét múlva itt a karácsony. Megkezdődik az készülődés, a gyermekek izgatottan várják, mi kerül majd a fa alá. A háziasszonyok elkezdik tervezni a karácsonyi menüt, megkezdődik lassan az alapanyagok beszerzése. De mit tehetünk a fenntarthatóság, a spórolás és környezetük védelme érdekében az ünnepek alatt és előtt.

Vásárolj helyi termelőtől a karácsonyi asztalra

Amennyiben van rá lehetőség vásároljunk helyi termelőtől a karácsonyi asztalra. Ma már a legtöbb városban működik „Termelői Piac” ahol beszerezhetjük az ünnepi menühöz szükséges lapanyagokat. A hús, a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, méz széles választékával találkozhatunk. Érdemes mézet mindenképpen termelőtől vásárolni, hiszen ma már tudjuk, hogy a mézet is hamisítják. Sajnos a kereskedelmi forgalomba is bekerül a kínai méz, vagy más hamisított méz. Sokan sütnek ilyenkor mézeskalácsot, illetve fogyasztják a mézet dióval, almával, fokhagymával a karácsonyi asztalnál. De ma már vásárolhatunk kézműves mézeskalácsot is, így akinek kevés az ideje, vagy nincs kedve bíbelődni, ezt is beszerezheti a piacon, karácsonyi vásárokban.  

Használjunk karácsonyi dekorációnak természetes anyagokat

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a karácsonyi dekorációra. Szinte minden családban megtalálható az adventi koszorú, melyet mi magunk is elkészíthetünk. Ilyenkor érdemes elővennünk a tavalyi koszorúnkat és felújítani. De ha nincs ilyenünk, akkor készíthetünk szalmából, textilből, vagy fenyőből alapot, ezek a kellékeket árusító boltokban is megvásárolhatóak. De aki nem szeretne koszorúalapot használni, megteszi helyette egy szép tálca vagy tányér is. A díszítéshez felhasználhatjuk a természetben gyűjthető, vagy magunk által készített dolgokat. Nagyon jól mutat a héjas dió, mogyoró vagy mandula, esetleg fenyőtoboz, egész fahéj, vagy más fűszer. Díszíthetjük továbbá magunk által készített mézeskaláccsal is. Ezzel a módszerrel sokat spórolhatunk is.

Érdemes a karácsonyfát gyökérrel együtt vásárolni

Sokan szeretik a fenyőillatot a lakásban és ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi fát díszítsenek karácsonyra. Érdemes megfontolni gyökeres fenyő vásárlását, melyet kiültethetünk az ünnepek után, vagy megfelelő méretű edénybe ültetni és többször használni. Érdemes kertészetből vásárolni, ahol megfelelő tanáccsal is elláthatnak minket. Ezeket a fákat hűvös helyen, leginkább a szabadban kell tartani egészen karácsonyig. Lehető legtávolabb állítsuk a fűtőtesttől, és tegyünk alá egy alátétet, amibe vizet töltsünk. Folyamatosan, akár naponta locsoljuk meg a fát, ágait spricceljük vízzel és az alátétben is legyen folyamatosan víz. Korábban írtunk arról, hogy Pécsett a városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával jelentős mennyiségű tiszta, zöld energiát állítottak elő; a begyűjtött mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék 85 átlagos méretű lakás egy havi fűtéséhez elég energiát adott.

Csomagoljunk környezettudatosan

A karácsonyi ajándékok kiválasztásánál is érdemes környezettudatosan gondolkodni, különösen, ami a csomagolást illeti. Érdemes például maradék textilbe, vagy papírtáskába csomagolni, amit újra és újra fel lehet használni. Ajándékba nem csak boltban vásárolt dolgokat adhatunk, hanem élményeket vagy magunk által készített tárgyakat, vagy ehető ajándékokat is.