Kis-Szeniczey Kálmán az LMP polgármester-jelöltje Kiskunfélegyházán a jövő évi önkormányzati választásokon. A döntésről Tetlák Örs, a párt elnökségi tagja tartott bejelentést a jelölttel közösen.

Az önkormányzati képviselő Kis-Szeniczey Kálmánt indul polgármester-jelöltként az LMP képviseletében a 2024-es évi választásokon Kiskunfélegyházán.

Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja, érdi alpolgármester a párt félegyházi polgármester jelöltjének bemutatásakor az arról beszélt, hogy a központi kormány az utóbbi években a helyi közösségek helyett a centralizációt helyezte előtérbe.

Bemutatáskor arról is beszélt, hogy: „ennek vagyunk az elszenvedői, akár az oktatásban, akár az egészségügyben, akár az önkormányzatokban, amikor forrásokat és jogköröket vonnak el” azzal, hogy „kizárólag a kormány felé elszámolni tartozó kormányhivatalnokok kezébe kerültek át azok a hatáskörök, amiket addig a helyiek választott vezetői képviseltek”.

Tetlák Őrs rámutatott, hogy ezzel szemben nem csak Kiskunfélegyházának, de  minden magyar településeknek autonóm és önálló elképzelésekkel rendelkező vezetőkre van szüksége.

 „hiszen pont, hogy a kormánnyal egyet nem értő városvezetők fogják sokkal inkább verni az asztalt, amikor a saját közösségük, saját településük érdekéről van szó” – mondta az ellenzéki politikus.

Kis-Szeniczey Kálmán bemutatásakor Tetlák Őrs elmondta, hogy az LMP polgármester-jelöltje már húsz éve szereplője a helyi közéletnek, a megyei, valamint önkormányzati képviselő is több ciklus óta. Kis-Szeniczey tizenöt éven keresztül vezette a víziközmű-társulatot, magánemberként gazdálkodó.

Egyfajta államosítás zajlik, és azt követően magánosítás szerte az országban. Itt Kiskunfélegyházán is érzi a lakosság a közszolgáltatások romlását, hogy az egészségügyi ellátás gyakorlatilag romokban van, az orvosi ügyeletet is elviszik, és gyakran most már a problémáinkkal egy automata telefonbeszélgetés keretében foglalkoznak. És az orvossal gyakorlatilag nem is tudunk találkozni. A 21. század egynegyede lassan eltelt, és mi még mindig a 20. században élünk” – mondta Kis-Szeniczey Kálmán a programismertetőjében.

A sajtótájékoztatón azt is megosztotta a hallgatóságával, hogy Kiskunfélegyházán zöld gazdaságfejlesztésben és fenntartható közszolgáltatásokban gondolkodik, de azt komoly gondnak látja, hogy az állam kivonul ezekből a közszolgáltatásokból.Az önkormányzati képviselő a városi közmeghallgatást is, ahol a lakosság által felvetett témák között szinte csak zöld kérdések kerültek szóba.

„Az emberek aggódnak a környezetükért, az erdőkért, a város tiszta levegőjéért, az élhető lakóövezetekért. Ezekre a kérdésekre válaszokat kell adni” – zárta gondolatait az LMP politikusa.

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az Európa Parlamenti választással egy időben, 2024. június 9-én tartják a 2024-es magyarországi önkormányzati választást is. A képviselőket és polgármestereket így nem öt, hanem csak négy és fél évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választjuk. Kiskunfélegyházán tíz egyéni választókerületben állhatnak rajthoz azok, akik képviselők szeretnének lenni, listáról pedig további négy fő juthat mandátumhoz.