Tóth-Hozleiter Fanny, vagy ismertebb nevén Mosolyka, kerekesszékes író, blogger, motivációs előadó, Budapesten született 1988. november 17-én.

Mosolyka születése után alig másfél éves volt, amikor izomsorvadást diagnosztizáltak nála, ami a modern, nyugati orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint egy elkerülhetetlen, korai halált vetített előre számára.

A kétségbeesett szülők sokféle kezeléssel megpróbálkoztak, még külföldre is elvitték lányukat, például San Franciscoba, de a kis Fanny öt évesen így is kerekesszékbe kényszerült. 13 évesen pedig nagy csapás érte, mert elvesztette az édesanyját. 15 éves volt, mikor egy véletlenül kezébe került zárójelentésből megtudta, hogy az orvosai szerint már túljutott élete felén, és bele fog halni a légzőszerveinek folyamatos gyengülésébe.

Mosolyka a szörnyű diagnózis megismerését követően fiatal lányként elhatározta, hogy életét szeretné olyan, számára fontos élményekkel megtölteni, amelyeket semmiképp sem szeretne elmulasztani. Azonnal követte is az elképzeléseit, és tervei megvalósításának érdekében már a gimnáziumi éveiben munkát vállalt és igyekezett mindent megtenni azért, hogy minél több élménnyel színesítse a mindennapokat.

Ezek után választotta a  blogjának a Mosolyka nevet. Gimnáziumi szalagavatóján pontosan éppen úgy táncolt, mint a többi osztálytársa. A budapesti Hunyadi Mátyás Gimnáziumban 2007-ben sikeresen letett érettségije után aztán többféle tevékenységbe is belefogott: egyebek között bögréket kezdett festeni (Te döntesz bögre), és blogot is indított, illetve előadásokat tart az életéről és a betegségéről, valamint az egészséges életért való küzdelmeiről. Mosolykát nem csak a mosolyáról, de remek humorérzékről és őszinteségről is ismerjük, amelyről tanúskodik az oldala is.

A Mosolyka – kerekesszékkel (nélkül) a világ blog 2012-ben Goldenblog díjat nyert.

Mosolyka a sikeres blogbejegyzéseiből könyvet is megjelentetett, Te döntesz címmel. Elmondása szerint a könyvével mindenki számára azt igyekezett közvetíteni, hogy a pozitív hozzáállás akár a leglehetetlenebbnek tűnő helyzeteken is átsegítheti az embert, és „az életben minden csakis rajtunk múlik”. Te döntesz című könyve 2014-ben szinte azonnal bestseller lett, erről tanúskodik a 12 000 eladott példányszám. A könyvvel Mosolyka Aranykönyv-díjat is nyert.

Mosolykának 2014-ben jött el a nagy napja, amikor is férjhez ment Tóth Sándorhoz, és még abban az évben megjelent második könyve, Lélekkód címmel, amelyet a férje ihletett, és amely Mosolyka leírása szerint felnőtteknek és szüleiknek egyaránt ajánl.

Forrás: wikipedia.org