A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint nélkülözhetetlen a borok átadási árának növelése, enélkül az ágazat a következő szüretre kritikus helyzetbe kerülhet – hangsúlyozta közleményében a szakmai szervezet.

A HNT szerint a borászat talán az egyetlen mezőgazdasági ágazat, amely alig tudta érvényesíteni az elmúlt években az átadási áraiban a termelési költségek növekedését, ami rontotta a szőlőtermelők és a borászok eredményességét is.

A művelési és előállítási költségek jelentős növekedését a borszőlő felvásárlási árának emelkedése sem minden borvidéken tudta teljes mértékben kompenzálni. Mert a termés mennyisége a legtöbb borvidéken elmaradt az előző évek átlagától. A csökkenés helyenként akár a 30-35 százalékot is eléri.

A szervezet szerint a termelői költségek csökkentésére a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség, így egyértelműen szükséges valamennyi drágulás. Ezt az új hulladékgazdálkodási szabályozások is szükségesség teszik.

Ha a borászatok nem tudják megnövekedett költségeiket az áraikba beépíteni, akkor a következő szüretre várhatóan nem lesznek képesek emelni a felvásárlási árakat. A szőlőtermelés a borelőállításnál is alacsonyabb jövedelmezőséget mutat, elsősorban a nehezen művelhető területeken vagy a különleges termesztési igényű fajták esetén. Ezek eltűnése növelheti ugyan az ágazatban a gazdaságosságot, de hosszabb távon a magyar bortermelés sokszínűségének és egyediségének elvesztéséhez vezetne, és jelentősen csökkentené a magyar vidék turisztikai értékét. A szőlő-bor ágazat 30-35 ezer magyar vidéki család megélhetését jelenti – hangsúlyozta a HNT.

Forrás: 24.hu