A sikeres klímapolitika alappillére egy valódi, széles körű zöld reform, amely magában foglalja a talajmegújító mezőgazdaság bevezetését és a nagyüzemi állattartás zöld reformját is – mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője online is közvetített sajtótájékoztatóján vasárnap.    

Hohn Krisztina az ökológia válság legkiszolgáltatottabb áldozatának az agráriumot nevezte, amely – mint hangsúlyozta – a természetből a föld megművelésével teremt értéket, de ezt jelenleg „hihetetlenül fenntarthatatlan” módon teszi.    

Hozzátette: a mezőgazdasági ágazat a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, az intenzív talajművelés pedig elhasználja „a legfontosabb kincsünket, a termőtalajt”.   

Az LMP szerint minél előbb meg kell állítani ezt a folyamatot. Egyetlen utat látnak járhatónak: „a tájba illő, az állattenyésztéssel és a növénytermesztéssel újra egy egységként kezelt, egymást kiegészítő tevékenységként kis léptékű, regeneratív mezőgazdaság bevezetését” – mondta Hohn Krisztina.     

Ezért nyújtottak be határozati javaslatokat az Országgyűlésnek az állattartás zöld reformjáról és a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlat széles körű elterjesztésével kapcsolatos állami feladatokról – közölte a szakszóvivő.    

Utóbbiban szorgalmazzák, hogy a kormány 2024. október 30-ig alkossa meg a talajmegújító mezőgazdaság 2020-2035 közötti időszakra szóló nemzeti programját, valamint ennek ütem- és intézkedési tervét. A kormány a program kidolgozásába vonja be a Magyar Tudományos Akadémiát, az agrárium felsőoktatási intézményeit, illetve az érintett szakmai, érdekvédelmi és civil szervezeteket – ismertette Hohn Krisztina.      

Ezeken felül az LMP javaslata tartalmazza azt is – mondta -, hogy a program foglalja magában a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlat bemutatását, az átállás módját és eszközrendszerét. Továbbá, hogy a magyarországi és az uniós forrásból származó agrártámogatások képezzenek megfelelő alapot a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlat fokozatos bevezetéséhez. Mindezek mellett a javaslat arra is kitér, hogy a kormány évente számoljon be az Országgyűlésnek, ennek a programnak a végrehajtásáról.    

„Tegyünk együtt azért, hogy újra fenntartható mezőgazdasági termelés és zöld állattenyésztés folyjon Magyarországon” – sürgette az LMP szakszóvivője.

Forrás: mti.hu