Kedden mediterrán ciklon okozta borongós, csapadékos napunk lesz távozó melegfronti-, illetve közeledő hidegfronti hatással. Délelőtt a Tiszántúlon fúj élénk DNY-i szél, majd ott legyengül, és a Dunántúlon támad erősödő ÉNY-i szél.
A Kárpát-medencében található hideg levegőre, a melegfronttal beáramló melegebb légtömeg, majd az ismételt hidegfronttal érkező hideg légtömeg hatására térben és időben is változó, és bizonytalanul előrejelezhető halmazállapotban hullik a csapadék:
Az ország északkeleti harmadán, de jellemzően inkább a határszélen napközben is folytatódhat a havazás, illetve időnként havas esőbe válthat a csapadék halmazállapota. A várható hótakaró ott estig néhol akár a 5-10, a hegyekben a 15-20 cm-t is elérheti.
Az ország déli 2/3-án kiadós eső a valószínűbb. A csapadékmező napközben kelet felé vonul, így a Dunántúl nagy részén esőből is inkább csak reggel, délelőtt várható számottevőbb.
Északon valószínűleg egész nap nem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet, míg délen bőven pozitív lesz az értéke. A halmazállapot előrejelzésében rejlő bizonytalanság, különösen az északi halmazállapotváltást tekintve ezen a napon továbbra is kifejezetten NAGY!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):


kedd reggel 4,
kedd délután 7,
szerda reggel 4 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


Szerdán hidegfront alakítja az időjárást. A Dunántúlon és Szabolcsban, illetve a Duna-Tisza közének délnyugati harmadán erős, időnként viharos É-i, ÉNY-i szél fúj, a maradék területen gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás. Nyugat felől várhatóan csökken a felhőzet, de keleten még borongós maradhat az ég. A Duna vonalától keletre szórványosan fordulhat elő hószállingózás, hózápor, havas eső, illetve kisebb eső. Jelentős csapadék azonban nagy területen már nem valószínű. Kifejezetten hideg lesz. Éjszakára a szél mérséklődik. A hajnal fagyos időt ígér, a várhatóan hóval borított északkeleti tájakon -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Csütörtökön – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – ismét D-ire fordulhat az áramlás. A fagyos, derültebb hajnalt követően erős felhősödés következhet. Késő délután, este, az északkeleti megyékben havazás, illetve havas eső esélye látszik, míg az ország zömén estig nem valószínű csapadék. Éjjel már nagyobb területen, az ország északkeleti felén lehet változó halmazállapotú, de egyre nagyobb eséllyel eső formájában hulló csapadék. Az északkeleti határmegyékben, a halmazállapotváltás átmeneti ónos eső veszélyét is magában hordozza!

forrás: EUMET