Az „akkumulátorgyarmatosítás” lehetetlenné fogja tenni a szükséges klímaalkalmazkodási feladatok elvégzését.

    Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta: az „akkumulátorgyarmatosítás” lehetetlenné fogja tenni a szükséges klímaalkalmazkodási feladatok elvégzését.
    Nem elegendő csak a csökkentési célokra gondolni, mert itt vagyunk a klímaösszeomlás szélén – figyelmeztetett az LMP-s politikus, aki pártja tízpontos klímavédelmi akciócsomagjának kilencedik elemét ismertette.

Prioritássá kell tenni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást.


    Kiemelte, prioritássá kell tenni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást.
    Rámutatott: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából „az akkumulátorgyarmatosítás” a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra és élelmiszerbiztonságra jelenti. Ezeknek a gyáraknak óriási az energia-, víz- és területigényük, ami súlyosan érinti a mezőgazdaságot, ugyanis elhasználják a vízbázist, ami a növénytermesztéshez kellene – húzta alá.

A termőföldeket is feláldozza a kormány


    Schmuck Erzsébet szerint „végiggondolatlanul és eszetlenül” folyik az „akkumulátorgyarmatosítás”. A termőföldeket is feláldozza a kormány, ami előbb vagy utóbb Magyarországon is élelmiszerválsághoz fog vezetni.
    Az LMP-s politikus példaként hozta a jelenlegi gyakorlatot, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. Sem az ácsi katódgyár, sem a debreceni, újabb akkumulátorgyár semmilyen építési engedéllyel nem rendelkezik, ugyanakkor a távol-keleti multik felvásárolták a földterületeket és megkezdték a tereprendezési munkálatokat. Ennek egyik eleme, hogy „letermelik” az értékes termőföldet – mondta.
    Közölte: az LMP írásbeli kérdéssel fordul az agrárminiszterhez, tudja-e, hogy hová viszik az értékes termőtalajt, előfordulhat-e, hogy külföldre, ki és mennyit fizet ezért. Azt is szeretnék megtudni, a kormány mit gondol Magyarország szuverenitásáról a gyakorlatban, amikor azt nem csupán propaganda célra akarja használni.

forrás: mti