Egyre élesedik a kérdés a jövő évi önkormányzati választások kapcsán a helyi és az országos összefogás kapcsán a verseny. Az egyik legizgalmasabb példa az Budapest XI. kerülete, ahol a regnáló polgármester, Dr. László Imre szerint szépen alakul a körzetek kiosztása. A polgármester nemrég az Indexnek adott interjút, ahol kijelentette, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom választási szövetséget kötött a 2024-es önkormányzati választásra vonatkozóan – írja az Újbudai Hírek. Az interjú alapján a megállapodás részeként Újbuda 16 egyéni választókörzetéből 6 darabot biztosít a DK a Momentum részére. A tárgyalásokra rálátó forrásaink szerint ez valóban így is van, miközben a DK 5 körzet mellett újraindíthatja Dr. László Imrét.Az interjúban szóba kerül például az LMP is, hiszen ők csak egy helyet kapnának, arra a kérdésre, hogy ez nem tűnik-e aránytalannak, László ezt válaszolta:

Első megközelítésben igen, de ha a belső tartalmát nézzük, akkor másképp látszik a helyzet. A körzetek jelenlegi képviselői már bedolgozták magukat, ismertek és elfogadottak. Ha ezen új szereplők becserélésével változtatunk, akkor megnő az esélye annak, hogy az adott körzeteket elveszítjük.

A Momentum és a DK megállapodása főleg azért érdekes, mert eközben a vezető politikusaik igyekeznek minél inkább elhatárolni magukat egymástól. Donáth Anna a Szabad Európa Rádiónak adott hosszabb interjút, amiben élesen kritizálja Gyurcsány Ferenc pártját.

Donáth az interjúban arról beszélt, hogy szerinte az ellenzék teljes megújítására van szükség, amit a DK-val nem lehet elérni. A Momentum EP-képviselője egy nagy visszhangot kiváltó publicisztikában pedig azt is állította, hogy Gyurcsányék a „hazugság kultúráját” képviselik. Egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, többé nem indulnak közös listán a Demokratikus Koalícióval.

Persze egy önkormányzati koordinált közös indulás nem egy közös országgyűlési lista, de mindenképp érdekes, hogy eközben Újbudán például szinte teljesen felosztották egymás között a körzeteket.

Donáth ráadásul azt is elmondta, hogy „már tavaly is csak befogott orral tudott egy listán szerepelni a Demokratikus Koalíció elnökével”, akivel biztosan nem akar közösen indulni a jövőben. Szerinte a DK akadályozza a Fidesz legyőzését, ezért az ellenzék megújítását célozza meg a Momentum.

Az pedig talán jogosan vethet fel kérdéseket, hogy mindezt hogyan akarják úgy elérni, hogy eközben egymás között osztanak fel körzeteket, mint teszik azt Újbudán.