Jelen pillanatban a debreceni CATL-beruházásnak nincsen katasztrófavédelmi engedélye – írta ki Schiffer András Facebook oldalán. Az LMP korábbi társelnöke ügyvédként képviseli Horváth László Nándor debreceni polgárt, akivel felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriára.

A Debreceni Törvényszék elsőre még visszautasította a kérelmet, de az ítéletet a Kúria megváltoztatta. Sőt, a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági engedélyét egész pontosan megsemmisítette – nyilatkozta a 24.hu-nak Schiffer András.

A Kúria a hatóságot új eljárásra utasította, mivel a hatósági eljárás „a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra -kifüggesztés, közmeghallgatás- vonatkozó szabályokat”.

A lapnak Schiffer elmondta, hogy a hasonló eljárásokhoz hozzátartoznak a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályok, tehát ebben az esetben az iparbiztonsági jelentés. Miután a közmeghallgatásra kiderült, hogy ez kiegészítésre került, így az iparbiztonsági jelentés kiegészítését ki kellett függeszteni és így lehetett volna közmeghallgatásra bocsájtani.

„A Kúria az ítéletével azt állapította meg, hogy ugyan a biztonsági jelentés vonatkozásában betartotta a beruházó a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, csakhogy közben született egy kiegészítése a biztonsági jelentésnek, melynek ráadásul az egyik pontja olyan anyagokra, olyan veszélyes anyagokra vonatkozik, mely nyilvánvalóan érinti a lakosságot, így a felperes állampolgárt is. Ennek vonatkozásában nem tartották be a nyilvánosságra vonatozó szabályokat” – mondta Schiffer.

Forrás: 24.hu