Az illatos zellert minden háziasszony jól ismeri, hiszen a tradicionális magyar levesek elmaradhatatlan ízesítője. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a zeller nem csak remek fűszernövény, de kiváló gyógynövényünk is, amit már az ókori görögök is előszeretettel fogyasztottak.

Először nézzük milyen tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz a zeller:

  • sok benne a szerves nátrium,
  • megtalálható benne a kalcium,
  • a foszfor,
  • a vas,
  • a magnézium,
  • a kálium
  • és jónéhány nyomelem is.
  • a zeller levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is,
  • a zeller serkentőleg hat a veseműködésre,
  •  emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák.
  •  hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert,
  • kiváló a zeller vízhajtó hatása.

Ahogy azt már a legtöbb zöldségfélénkről tudjuk, így a zeller gyógyhatása is akkor érvényesül a legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk el. A zellernek a gumóját, éppen úgy tudjuk fogyasztani és hasznosítani, mint a növény, felső zöld levél részét.

A zeller felhasználható nyersen salátákhoz, ilyen például a Waldorf-saláta, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak. Hús- és tojáspástétomokhoz is remekül illik, és fontos szerepet játszik a diétás étkezésekben is.

Napjaink magyar reformkonyhájának egyik közkedvelt ételének számít a zellerkrémleves, amelynek az elkészítése könnyű és gyors, miközben egy finom és illatos, krémlevest kapunk, ami remekül és könnyedén beilleszthető az étrendünkbe. Hiszen a zeller bármelyik piacon illetve élelmiszerüzletben folyamatosan beszerezhető.

Amennyiben a zeller gyógyhatást szeretnénk elsősorban élvezni, akkor például vizelethajtóként lehet alkalmazni tea készítésével A zellernek akár a magjából vagy az összeaprított leveléből is készíthet gyógyteát.

Zeller tea készítése: evőkanálnyi friss vagy szárított zellerlevelet tegyünk egy porcelán csészébe, 3 dl forrásban lévő vízzel öntsük le, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le.

A téli időszakokban kiváló immunerősítő, ha zeller, alma és sárgarépa keverékéből préselünk lét.. Ezt a finom italt egy léfacsaró edény segítségével készíthetjük el.

A hazai piacokon, polcokon három féle zeller közül tud választani:

  1. Halványító, vagy angol zeller, ami hosszú, zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerhető fel. Frissen, salátákhoz használható, jó tudni, hogy ez az egyik mutatós alkotóeleme a leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.
  2. A legismertebb a magyar konyhákban a gumós zeller, ami elengedhetetlen hozzávalója az aranysárga húsleveseknek. Alapanyaga a krémlevesnek, salátáknak.
  3. A zöld metélőzeller pedig az egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti, amelyeket ugyanúgy lehet felhasználni, mint például a petrezselyem zöldjét. Finomra metélve használhatjuk saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez vagy akár a díszítésükhöz.