Szent Borbála, a bányászok védőszentjének december 4-i napjához kapcsolódóan Borbála Hét elnevezésű programsorozatot tartanak Komlón.

December 1-én, pénteken 15 órakor megemlékezést és koszorúzást tartottak a Jánosi Engel Adolf szobornál, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület szervezésében.

December 2-án, szombaton 15 órakor táblaavatás volt a Múzeumnál, ahol „A Komlói Bányászok  Búcsúlevele” elnevezésű emléktáblát avatták fel a Járadékos Bányászok Szakszervezete szervezésében.

December 4-én, hétfőn, Szent Borbála-napján Komlón a Béke Sziget Hotel előtt található csillénél gyűltek össze és emlékeztek meg az összegyűlt közösségek a bányászok védőszentjének emléknapjáról. Komlón a hétfői Szent Borbála-napi megemlékezést a Tisztelet Komlónak Egyesület szervezte.

A világnapok sorában december 4-ét a bányászok napjaként tartják nyilván, a bányászok ezen a napon ünneplik védőszentjük, Szent Borbála napját.

Szent Borbála nem csak a bányászok, de a kohászok, a tüzérek, az építészek, a tűzszerészek, a harangöntők védőszentje is. A 306 körül élt keresztény vértanú nagy megbecsülésnek örvend Baranya megyében is. Szűkebb régiónkban egykor igencsak virágzott a bányászat, amelynek csekély nyomait ma már egyre kevesebb helyen lelhetjük fel.

Komló település egy századon át volt Magyarország jelentős szénbányászati központja. A bányászatról méltán volt nevezetes, és a bányakincseinek köszönhetően a szocialista időkben erőteljesen fejlesztették is a baranyai bányásztelepülést. Komlót 1951-ben nyilvánították várossá. Ezután rövid időn belül Észak-Baranya meghatározó gazdasági, közigazgatási, kulturális és egészségügyi központjává vált. A bányák 2023-ra már bezárták, de napjainkban is jelentős számú egykori bányászcsalád él a városban és vonzáskörzetében.