„Az akkumulátorgyártásnak csak egy hátránya van: semmi előnye” – mondta a Qubit podcastjában dr. Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem korábbi rektora.

A qubit.hu által közzétett podcast beszélgetésben többek között arra keresték a válaszokat, hogy merre fejlődik a jövőben az akkumulátor-technológia, és az akkumulátorokat elsősorban felhasználni hivatott autóipar, mi az akkumulátorgyártás legnagyobb veszélye, kell-e aggódnunk az ivóvizéért, és nem utolsósorban arról is szó esett, hogy a magyarokkal ellentétben a németek miért örültek a CATL érkezésének.

Dr. Fábián István szavaiból a debreceninap.hu idézett, és a soraikból kitűnt, hogy a debreceni egyetem professzora lelkiismeretesen utánanézett az akkumulátorgyártás előnyeinek és hátrányainak egyaránt.

Vegyész szakemberként időközben rájött, hogy a kérdésben vállalnia kell valamiféle felelősséget, de legfőképpen valamiféle véleményt kell formálnia az akkumulátorgyárak magyarországi telepítése kérdésében.

Viszont minél mélyebbre ásott magam a témában, annál megdöbbentőbb volt a számára, hogy mennyire nem készült fel erre Magyarország. Amikor azt kérdezik tőle, hogy van-e hátránya az akkumulátor-gyártásnak, csak annyit szokott válaszolni: egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy nincs semmiféle előnye.

Többek közt ilyen, és hasonló kérdéseket feszeget legújabb podcast-adásában a Qubit, az akkumulátorgyártás gazdasági hatásairól több átfogó tanulmányt is jegyző Győrffy Dóra közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, és Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem egykori rektora segítségével.

A beszélgetést a qubit.hu oldalára vagy IDE kattintva hallgathatja meg.