Pécsen és környékén ma komoly havazás kezdődött, ami már egyre jobban megmarad az utakon. A pécsi BIOKOM Nonprofit Kft. közösségi oldalán arról értesíti a pécsieket, hogy ők már tegnap este felkészültek a mai havazásra.

Az előrejelzések szerint keddről szerdára virradóra a kezdeti esőzést havaseső, majd intenzív havazás válthatja. Napközben akár több centiméternyi hó is hullhat, ami megnehezítheti majd a közlekedők dolgát.  – írták a Facebook oldalukon.

A BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás alakulását és ellenőrizni fogják a társaság fenntartásában lévő közutak és járdák csúszósságát. A társaság szakemberei – szükség esetén – mind a járdák, mind az útszakaszok tekintetében elrendelik a hó- és síkosságmentesítést.

A BIOKOM NKft. 40 munkatársa áll készenlétben, 9 darab járművet szereltek fel tolólapokkal, hóekékkel, úgynevezett „sószóró-adapterekkel”, amelyek a városi utak hó-, és síkosságmentesítését fogják végezni szükség esetén, ezen felül négy saját tulajdonú kistraktor, és hat kisteherautó a járdák és parkolók megtisztítását látja el, kiegészülve az alvállalkozók 12 hókotrójával és 12 kisteherautójával.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. is – mely városunkban, Pécsen a főutak (így például a 6-os, az 57-es, az 58-as és a 66-os főutak városon átvezető szakaszainak) hó- és síkosságmentesítését végzi – a jogszabályi előírások szerint már november 10-től átállt téli üzemmódra.

A BIOKOM NKft. a város 49 pontján helyezett ki szóróanyag-tároló edényeket, ezekbe sózott homokot töltöttek. Emellett a város közel 450 közterületi pontján helyeztek el kis önmentesítésre szolgáló homokkupacokat.

Jelenleg közel 1400 tonna útszóró só, valamint 25 tonna kalcium-klorid és 125 tonna 2/4 mm-es szemcseméretű zúzott kő áll rendelkezésre. Ezeken felül az alvállalkozók még további saját készlettel rendelkeznek a kézi hó- és síkosságmentesítésben.

Kérik a pécsi lakosságot, hogy mindenki csak téli gumival keljen útra, és a téli útviszonyoknak megfelelően, kellő odafigyeléssel közlekedjen.

Ezúton szeretnék felhívni a pécsiek figyelmét arra, hogy a helyi köztisztasági rendelet értelmében az egyes házak, társasházak előtt található járdák síkosság-mentesítéséért az adott tulajdonos, illetve közösség felel. A rendelet betartása mellett saját és más testi épségét védjük meg azzal, ha ingatlanunk előtt valamilyen formában gondoskodunk a járda tisztaságáról, csúszás-mentesítéséről.

Állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálatot működtet a BIOKOM NKft., amely a nap 24 órájában (3 műszakban) végzi feladatát. A lakosság részére pedig éjjel-nappal hívható telefonszámot biztosít: 72/502-100 vagy 80/200-590.

Arra is érik a tisztelt pécsi lakosságot, hogy a mentesítés ideje alatt a kivitelezést végzők munkáját segítsék elő, azt türelemmel és toleranciával kezeljék.