Az Országgyűlés keddi ülésén 135 igen, 40 nem és 6 tartózkodás mellett megszavazta a fővárosi választási szabályok módosítását. Ennek értelmében a közgyűlés tagjait ezután listán választják meg.

A nagy visszhangot keltő javaslatot a Mi Hazánk nyújtotta be, Novák Előd ezt azzal indokolta, hogy míg vidéken, a vármegyei közgyűlésekben arányos választási rendszer van, a fővárosban „torz, igazságtalan, antidemokratikus” választás alapján kerülnek a képviselők a közgyűlésbe. Novák azt is hozzátette, hogy szeretnék megakadályozni a félszázalékos támogatottságú Párbeszéd „túlhatalmát” Budapesten.

Külön érdekes, hogy korábban, 2014 előtt épp a Fidesz változtatta meg a szabályokat, amiket most tulajdonképpen visszahoztak.

„Ezt is ránk erőszakolják, megszavazta a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását” – jelentette ki közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester ugyanakkor magabiztosan hozzátette:

„Hát, akkor így fogjuk legyőzni őket”

Karácsony szerint a kormány aránytalan választási rendszert hozott létre az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget a Fővárosi Közgyűlésben.

A főpolgármester tárgyalásra hívta az ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárják le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat.