Brad Pitt, kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer 1963. december 18-án az oklahomai Shawnee-ben született, majd Springfieldben nevelkedett, Missouri államban.

Felsőfokú tanulmányait a Missouri Egyetemen végezte, újságírás és reklám szakon. A diploma megszerzése előtt Los Angelesbe költözött a reklámgrafika tanulmányozására, azonban röviddel ezután érdeklődése a színészet felé fordult, s beiratkozott Roy London iskolájába. Színészi karrierje gyorsan beindult, mert hamarosan kisebb szerepekhez jutott a televízióban, majd játékfilmekben, többek között a Szerelem albérletben című mozidarabban játszott.

Ezután jöttek az újabb szerepek, például A körön kívül című produkcióban a mintagyerek bátyját alakította érzékenyen David Anthony Marschall partnereként. Ridley Scott kultuszfilmjében, a Thelma & Louise -ban figyelt fel rá a szakma, ahol egy bűnöző stoppost játszott Geena Davis és Susan Sarandon oldalán. Ezek után a Johnny Suede című mozifilmben szerepelt, amely 1992-ben a Locarnói Fesztiválon elnyerte a legjobb fényképezésért járó Arany Leopárdot. A Szenvedélyek viharában a kalandvágy űzte tékozló fiú szerepe is sikert hozott számára Julia Ormond és Anthony Hopkins mellett.

Kevesen tudják, de a Tristan alakjának megformálásáért Arany Glóbuszra jelölték, a díjat azonban végül Terry Gilliam 12 majom című mozidarabjával nyerte el egy ápolatlan pszichopata ápolt szerepében, Bruce Willis partnereként. Innentől a színészi karrierje töretlenül ível napjainkban is felfelé, hiszen rengeteg sikerfilmben szerepel a mai napig. A Hetedik, Hét év Tibetben, Ha eljön Joe Black, Harcosok klubja, Blöff, az Ocean’s sorozat, Trója, Bábel, Benjamin Button különös élete, Becstelen Brigantyk vagy a Z világháború csak néhány cím az utóbbi húsz év terméséből. 2019-ben a Volt egyszer egy Hollywood című Tarantino-produkcióban volt látható.

Brad Pittnek magánélete a sikereivel együtt került a nyilvánosság elé, és örökös kiváncsiság kíséri a párkapcsolatait. Hosszú kapcsolata volt Gwyneth Paltrow színésznővel, akivel 1996 decemberében el is jegyezték egymást, de már 1997 júniusában szakítottak is.

Házasságra 2000. július 29-én adta a fejét, mikor is feleségül vette Jennifer Anistont, akitől 2005. január 7-én elvált.

Még ebben az évben, 2005-ben Pitt Angelina Jolie-val létesített, a média által nagy érdeklődésre számot tartó párkapcsolatot, akivel három vér szerinti gyermekük született.

Forrás: port.hu, wikipedia.org