Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő és Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a Legfőbb Ügyészség kedden az MTI-vel.    

Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek.

Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.    

Az ügyészség közleményében azt írta, hogy a szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más emberekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. A vádhatóság tájékoztatása szerint ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük Gurmai Zita és Donáth Anna a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.    

Az érintettek az erőszakos cselekményüket csak akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek – írták. A két politikust csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsítják.    

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az EP elnökénél Donáth Anna EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.    

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség – tájékoztatott közleményében a Legfőbb Ügyészség.    

A NAV 2022. február 21-én közölte azt, hogy a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó
költségvetési csalás gyanújával folyó nyomozásban házkutatást tartanak az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai helyiségeiben
.    

Az egyesület a honlapján ezt megelőzően egy évvel hozta nyilvánosságra, hogy a bérfizetések be nem fizetett járulékterhei miatt több mint 246 millió forintos tartozása van a NAV felé.

Forrás: mti.hu