Üszögpusztai csőtörés okozott gondot Kozármislenyben, ami a Névtelen-4559 vízfolyásba folyt bele az elmúlt napokban, és orrfacsaró bűzt, szennyeződést és halpusztulást okozott a baranyai városban. A probléma szerencsére ma már meg is oldódott.

„Kozármislenyben a Kamilla/Liliom utcai kis tó (záportároló) kármentesítését a megyei katasztrófavédelem felügyelete mellett a szennyezést okozó nyomóvezeték (csőtörés Üszögpusztán) helyreállítását a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai megkezdték! A feladatokba a városgondnokságunk dolgozói is besegítenek – köszönet nekik. Jelenleg a tó leürítése és fertőtlenítése történik, majd délután az átmosása. A helyszínen többször tájékozódtam és a laborok folyamatosan mintavételeznek! A jó hír, hogy a Pécs felől befolyó víz már tiszta!” – olvasható dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármesterének közösségi oldalán.

A riadalomra az adott okot, hogy a város egyik kisebb patakjának vizében szennyeződést, halpusztulást és orrfacsaró bűzt tapasztaltak a környéken élők.

A bejelentés után a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azonnal megkezdte a szennyeződés továbbterjedésének megakadályozását, amelynek érdekében többek között ülepítő medencét alakítottak ki.

„Tájékoztatás III. fokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültség elrendeléséről. 2023. december 18. – 17.00 óra. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mai napon bejelentést kaptunk arról, hogy Kozármislenyben, a Viola utcában lévő patak vizében szennyeződést, halpusztulást tapasztaltak. A helyszíni bejárás során a Kozármislenytől és az 57-úttól északra kb. 200 m-re szennyvízvezeték csőtörést találtak. A szennyvíz az 57-es úttól 15-25 m-re északi irányba a Névtelen-4559 vízfolyásba folyik bele. A szennyezés vizsgálatára mintavételezés történt laboratóriumi elemzés céljára. A szennyvíz a Névtelen-4559 vízfolyáson található tóba gyűlt össze, eltávolítását az üzemeltető Tettye Forrásház Zrt. el fogja végezni. Igazgatóságunk a tó alatt a vízfolyáson, két helyszínen a szennyeződés továbbterjedésének megakadályozása érdekében ülepítő medencét alakít ki. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendelt el 2023. december 18-án, 17.00 órától. Szakembereink továbbra is a helyszínen dolgoznak.” – olvasható a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mai közleményében.