Ma ünnepli 77. születésnapját Demjén Ferenc, énekes, zenész, dalszövegíró, basszusgitáros. Nagyon sokak által ismert beceneve a „Rózsi”.

A határainkon kívül is ismert énekes 1946. december 21-én látta meg a napvilágot Diósgyőrben, de már 5 éves korában Budapestre került. Végzettsége szerint vegyésztechnikus, de a szakmájában csak alig pár hónapot dolgozott.

Zenei karrierje kezdetén folyamatosan más és más zenekarokban próbálta ki magát. 1964-ben a testvérével alapította a Számum együttest, ahonnan 1966-ban a Dogsba léptek át, majd ezután a Liversing tagjai lettek. 1968-ban a Meteor együttesben énekelt, 1969-ben Radics Béla zenekarának, a Sakk-Mattnak lett az énekese. 1970-ben játszott Radics új zenekarában, a Tűzkerékben is. Még karrierjük kezdetén a bátyjával közösen, saját maguk készítettek gitárokat szekrénypolcok felhasználásával, az elektronikát is ők készítették el a gitárokhoz.

Rózsi, ahogy a rajongói és barátai is nevezik, zenei pályafutása során számos együttesben zenélt: Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék. Az igazi fordulatot az 1970-es év hozta meg számára, mikor is csatlakozott a számára is országos ismertséget hozó Bergendy együtteshez, az zenekarban eltöltött hét esztendő alatt olyan sikeres dalok szerzője és előadója volt, mint a Darabokra törted a szívem, a Sajtból van a Hold, a Jöjj vissza vándor, az Iskolatáska.

1977-ben megalapította a V’Moto-Rock formációt, mely 12 éven át tagcserék nélkül aratta hatalmas sikereit. A V’Moto-Rockhoz többek között olyan klasszikusok köthetők, mint: Várj, míg felkel majd a Nap, Jégszív, Fekszem az ágyon, Gyertyák…

Dalszöveg-íróként filmzenékben is aktívan közreműködött, többek között a „Szerelem Első vérig”, a „Szerelem második vérig” és a „Honfoglalás” mozifilmek dalai is Demjén Ferenc nevéhez köthetőek, utóbbiban pedig énekesként is közreműködött.

Napjainkban pedig elkezdődött a Demjén Ferenc slágerekkel kísért Hogyan tudnék élni nélküled? című zenés vígjáték forgatása Budapesten – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.    

Az álmaikat kergető szerelmes fiatalokról szóló, Törőcsik Franciska és Ember Márk főszereplésével, Demjén Ferenc örökzöld slágereire felfűzött romantikus zenés mozifilm felvételeinek első szakasza decemberben és január elején zajlik – közölték.    

A zenés vígjátékban a Sajtból van a Hold, Darabokra törted a szívem, a Jégszív, a Szabadság vándorai, a Szerelemvonat vagy a Hogyan tudnék élni nélküled? című slágerek is elhangzanak majd látványos táncbetétekkel kísérve.   

A film története a jelenben és a 90-es évek elején játszódik. Egyik főhőse az élet minden területén megrekedt harmincas énekesnő, Lili, aki rábukkan édesanyja, Eszter régi leveleire. Ezeket 30 éve egy számára ismeretlen férfi írta az akkoriban már a „minden szempontból tökéletes vőlegényével” közös jövőt tervező anyukájának. A levelek felidézik Eszter és két barátnője csajos balatoni vakációját, ami váratlan fordulatot vesz, amikor a lányok megismerkednek egy rockzenekar tagjaival – olvasható a tájékoztatóban.    

A Hogyan tudnék élni nélküled? forgatása a jó idő beköszöntével, jövő tavasszal és nyáron folytatódik a Balatonnál és Budapesten.    

Az NFI támogatásával az IKO gyártásában, Kirády Attila producer közreműködésével megvalósuló zenés romantikus film rendezője Orosz Dénes (Poligamy, Coming Out, Seveled), forgatókönyvírói Kormos Anett (Mintaapák, A mi kis falunk) és Goda Krisztina (BÚÉK, Csak szex és más semmi), aki egyúttal a film kreatív producere is.    

A film operatőre Babos Tamás (A nemzet aranyai, Együtt kezdtük, Kaméleon), a zenékről Demjén Ferenc csapata gondoskodik. A látványtervező Valcz Gábor (El a kezekkel a Papámtól!, Seveled, Swing), jelmeztervező Kemenesi Tünde (A játszma, BÚÉK, Örök tél), a tánckoreográfiákat Turi Lajos Péter álmodta vászonra, aki korábban a Sztárban sztár, A nagy duett tévéműsorokban, illetve színházban a Sztárcsinálók, vagy a Puskás, a musical darabokon dolgozott.    

A Hogyan tudnék élni nélküled? a tervek szerint jövő télen kerül a mozikba az InterCom forgalmazásában.

A több évtizedre visszatekintő, kiváló pályafutása során számos díjat kapott:

  • Baranya megye Díszpolgára (2022)
  • Petőfi Zenei Díj – Az év akusztikus koncertje (2020) 
  • Miskolc város Díszpolgára (2018)
  • Ferencváros Díszpolgára (2017)
  • Petőfi Zeneidíj – Életmű díj (2017)
  • Csepel Díszpolgára (2014)
  • Kossuth-díj (2012)
  • Erzsébetváros Díszpolgára (2012)
  • Budapest Főváros Díszpolgára (2010)
  • Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2010)
  • ARTISJUS Díj – Az év koncertjéért (2008)
  • Arany Nyíl Életműdíj (2006)
  • Huszka Jenő-díj (1994; 1997 Életmű-díj)
  • Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt (1996)
  • eMeRTon-díj (1997)
  • Arany Zsiráf Életműdíj (1997)

Forrás: mti.hu, demjenferenc.hu