Pénteki időjárás: hidegfront váltja a melegfrontot. Már hajnaltól erős, időnként viharos szél fúj, az ország nyugati felén ÉNY-i, míg keleten inkább NY-i irányból. A legerősebb széllökések a déli, kora délutáni órákban valószínűek és 60-80 km/óra köré várhatóak.
Felhőátvonulások melletti változó napsütés lesz a jellemző. A felhőzetből szórványosan záporok is kialakulnak, sőt az északi hegyekben havas eső, hózáporok is lehetnek. Jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.
Este, éjjel mérséklődik kissé, de erős marad a NYÉNY-i szél. Megvastagszik a felhőzet és tartósabb, kiadósabb csapadék érkezik nyugat felől. A csapadék halmazállapota eleinte egyértelműbben esőnek várható, majd az éjszaka folyamán eleinte az északi megyékben, majd hajnalban már a középső és déli országrészben is halmazállapotot válthat. Többségében havas eső, eső, de a hajnali órákban átmeneti havazás is előfordulhat!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):


péntek reggel 5,
péntek délután 8,
szombat reggel 5 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


Szombaton egy peremciklon okozhat igencsak szeles és változatos, egyben nehezen előrejelezhető időjárást. Amiben kicsi a bizonytalanság: alapvetően felhős idő lesz, napfény inkább csak reggel, délelőtt lehet itt-ott. Ami bizonytalanabb: időszakosan, szórványosan csapadék is hullik, többnyire eső formájában, de az ország északkeleti felén vegyes halmazállapotú csapadékra (havas eső, átmeneti havazás) is számítani lehet. A délnyugati megyékben valószínű a legkevésbé csapadék előfordulása.
A már délelőtt is erős lökésekkel kísért szél, délután, este, az ország ÉNY-DK irányú, középső sávjában viharossá erősödhet. 100 km/órás széllökésekkel is számolni kell abban a térségben!

Szenteste napján az ÉNY-DK irányú, középső sávban még élénk, gyakran erős ÉNY-i szél fúj, másutt mérsékeltebb légmozgás várható. Marad a felhős égbolt időszakosan, szórványosan mérsékelt esőkkel, záporokkal. Az északkeleti határszélen vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az ország zömén szokatlanul enyhe napra van kilátás, míg az északkeleti határmegyékben még tartja magát a hidegebb levegő.

Karácsony első napján is folytatódik a szeles, az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb idő. A szél előreláthatólag NYDNY-i irányúra fordul és elsősorban a Tiszántúl térségében lehet erős. A felhőzet nyugat felől felszakadozhat és több órás napsütésnek is megvan az esélye. Északkeleten lehet még kisebb eső, illetve tartósabb felhőzet.

Karácsony második napján ismét ÉNY-ira forduló szélre van kilátás. Erős széllökések az északi, északnyugati térségben várhatóak. Változó, szakadozott felhőzet melletti napsütés látszik most valószínűbbnek.

Szerdára egyelőre változóan napos, gyengén felhős, szélcsendesebb nap körvonalazódik. Árnyalatnyit csökkenő, de továbbra is az évszakos átlagnál magasabb hőmérséklettel.

További érdekes tartalmak itt.

forrás: eumet.hu