Magyarországon az álláskeresés többnyire már csak online formában létezik, amihez érdemes hozzászokni és alkalmazkodni. A Jooble álláskereső portál összegyűjtött néhány olyan fontos elemet, amelyek szerves részét képezik az álláskeresésnek. Ismerd meg azokat és találd meg hamarabb a számodra megfelelő munkalehetőséget!

Az álláskeresés izgalmas és kihívást jelentő időszak lehet az életünkben, de a megfelelő stratégiával és tippekkel könnyebben haladhatunk ezen az úton. Magyarországon az álláskereséshez számos lehetőség és forrás áll rendelkezésre, és a Jooble szakértői megosztanak néhány titkot és bevált tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy sikeresen megtaláld a keresett állást. Az állás Pécs linkre kattintva olyan állásajánlatokat találsz, amelyek a Pécs környékén találhatók, és így működik minden településsel. A Jooble-n külföldi álláshirdetésekkel is találkozhatsz, ha nyitott vagy a külföldi munkavégzésre. Az álláskereső portál használata ráadásul nem kötött regisztrációhoz és egyéb kötelezettséghez. 

Jooble: hasznos tippek a sikeres álláskeresés érdekében

A Jooble álláskereső portál megosztja azokat a lépéseket, amelyeket érdemes fontolóra venni és betartani az eredményes álláskeresés érdekében.

Legyen konkrét célod

Álláskeresés során az első lépés, hogy kitűzöd a konkrét célodat. Először is, határozd meg, milyen területen és milyen pozícióban szeretnél elhelyezkedni. Legyen határozott elképzelésed arról, hogy milyen készségeket, tapasztalatokat és érdeklődési területeket szeretnél felhasználni az új munkakörben. Miután megvan, eljön a tervezés időszaka. Vizsgáld meg az erősségeidet, tapasztalataidat és a céljaidat. Mely területeken vagy magabiztos? Milyen készségeket fejlesztenél tovább? Milyen állások illenek a legjobban az érdeklődési körödhöz? 

Gyűjts sok-sok információt

Ismerd meg az adott iparágat és a kívánt pozíció követelményeit. Milyen készségekre van szükség? Milyen cégek nyújtanak hasonló lehetőségeket? A különböző állásajánlatok a Jooble oldalán kiváló inspirációt nyújthatnak az információgyűjtéshez, és elolvashatod, hogy milyen elvárásaik vannak a cégeknek is.

Az önéletrajz és a motivációs levél fontossága

Bár már bevett szokás Magyarországon, hogy a legtöbb pozícióra önéletrajzzal lehet jelentkezni, az alap követelményeket mégis szeretnénk kiemelni ebben a cikkben is.

Az önéletrajz megírásának fortélyai

  • Az önéletrajz legyen áttekinthető, letisztult és könnyen olvasható, ami tartalmazza a fontos információkat: személyes adatok, végzettségek, korábbi munkahelyek és tapasztalatok, készségek és referenciák, stb.
  • Alkalmazkodj az adott állásleírás követelményeihez. Vagyis igen, akárhányszor új helyre jelentkezel, érdemes finomítani az önéletrajzon. Ez egy eléggé fárasztó és hosszú munka lehet, ha nagyon aktív álláskereső vagy, mégis érdemes néha ezt az utat választani, hiszen a befektetett idő és energia biztosan meghozza a gyümölcsét. 
  • Mindig hangsúlyozd azokat a készségeket, tapasztalatokat és eredményeket, amelyek relevánsak a pozícióhoz, így nagyobb eséllyel választanak ki téged a többi jelölt közül
  • Az önéletrajz legyen rövid és tömör. Maximum két oldalon férjen el az önéletrajzod, koncentrálj a lényegre, és ne tereld el a figyelmet szükségtelen információkkal. 

Mit tartalmazzon a motivációs levél?

  • Személyes megközelítés: Kezdd egy személyes megszólítással és egy rövid bemutatkozással. Miért érdeklődsz az adott cég, pozíció iránt? Mi keltette fel az érdeklődésed a hirdetésben vagy a cég tevékenységében?
  • Ne ismételd meg az önéletrajz tartalmát, inkább kiegészítsd és magyarázd meg, miért vagy alkalmas a pozícióra és miért vagy érdekes választás a cég számára. A motivációs levél kiváló lehetőség, hogy részletezd a képességeidet. Ha például 1 éves szakmai tapasztalatod volt vendéglátásban, részletezd a motivációs levélben, hogy az ott szerzett tudást milyen módon tudnád felhasználni a pályázott pozícióban.
  • A levélben továbbá hangsúlyozd azokat a sajátosságaidat, tapasztalataidat vagy készségeidet, amelyek megkülönböztetnek más jelentkezőktől és hasznosak lehetnek a cég számára. Igyekezz megtalálni az arany középutat, ne legyél túl szerény, de ne is túlzottan beképzelt.
  • Végül formázd és szerkeszd a levél tartalmát úgy, hogy illeszkedjen az adott cég stílusához és környezetéhez. Legyél figyelmes a helyesírásra, hiszen ez az egyik legfontosabb a személyes presztízs kialakításánál.

A türelem rózsát terem

Talán közhely, de igaz. Az álláskeresés nem mindig gyors folyamat. Manapság a cégek egy része nem küld értesítést arról, ha elutasítják az álláskeresők pályázatát, ami még nagyobb kételyeket szül, hiszen a várakozás néha rosszabb, mint a tudat, hogy nem sikerült valami. Ezért lehet, hogy a tervezettnél hosszabb időbe telik majd, mire megtalálod a tökéletes állást. Ilyenkor a legfontosabb, hogy tartsd szem előtt a célodat és higgy abban, hogy a megfelelő lehetőség előbb-utóbb meg fog jelenni, mert igenis meg fog jelenni.

Ne hagyd abba az aktív keresést még akkor sem, ha nem kapsz konkrét válaszokat azonnal. Ezt az időszakot használd fel arra, hogy fejleszd készségeidet és szakértelmedet. Tanulj új dolgokat, vegyél részt kurzusokon vagy workshopokon, kamatoztasd a tudásod és az álláskereséssel töltött idő máris sokkal hasznosabb lesz.

Szponzorált tartalom