Az RSF a Media1.hu-nak megküldött, angol nyelven megfogalmazott közleményében csütörtökön kiemelte, hogy Magyarországon Orbán Viktor pártja épp akkor fogadta el a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot, amikor az Európai Unió intézményei megegyezésre jutottak az európai médiaszabadságról szóló törvényről.

Az írás rámutat arra is, hogy a Riporterek Határok Nélkül többek között arra szólítja fel az Európai Unió intézményeit, hogy indítsanak szankciós eljárást Magyarország ellen a jogállamisági jogsértés miatt, mondván, hogy mindez a nevezett új törvénycsomaggal valósul meg.

A nemzetköz szervezet, amelynek Párizsban van a központja, a Reporters Without Borders (Riporterek Határok Nélkül / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint a Magyarországon múlt héten elfogadott szuverenitásvédelmi törvénycsomag a sajtószabadság ragadozóinak listáján szereplő Orbán Viktor újabb, veszélyes provokációja a független magyar média ellen.

A nemzetközi szervezet, az RSF, az angol nyelvű közleményében mások mellett például azt is kiemelte, hogy a Fidesz politikusai, köztük a miniszterelnök nem is csinálnak belőle titkot, hogy a törvény célja, hogy elzáruljanak a támogatások a kormányt, illetve annak politikáját kritikusan látó és kritizáló lapok elől.

Az angol nyelvű közleményben az RSF rámutat, hogy meglátása szerint az Európai Uniónak a 7. cikkely alapján lépnie kell Magyarország ellen és szankciót kell alkalmaznia.

A Media1.hu teljes írását IDE kattintva olvashatja.