A Rockstar Gamest és úgy összességében a játékipart is sokkolták a tavaly történtek. Aki nem tudná, több mint egy évvel a hivatalos bemutató előtt 50 perc terjedelemben 90 videórészlet látott napvilágot a GTA 6-ból. Bár az anyagok nagy részét szinte azonnal sikerült eltávolítani, visszafordíthatatlan károk érték a fejlesztőcsapatot.

a GTA 6 szivárgása az FBI figyelmét is felkeltette, végül a brit kiberbűnözéssel foglalkozó hatóságokkal együttműködve kapták el a fiatalt, akit a Lapsus$ nevű hackercsapattal hoztak összefüggésbe.

A Lapsus$ olyan nagy cégekkel szemben elkövetett digitális behatolásokért felelős, mint a Microsoft, a Cisco, a Samsung, az Nvidia, és az Okta. A csoportosulás 2021-ben bukkant fel először, amikor Brazília egészségügyi minisztériumát törték fel.

Mivel a letartóztatás során a feltételezett elkövető kiskorú volt, így a nevét nem is hozták nyilvánosságra. Ügyét súlyosbította, hogy zsarolta is egy ideig a Rockstar Gamest, amikor kijelentette, nála van a GTA 5 és a GTA 6 forráskódja, és felszólította a kiadót, hogy fizessenek neki, máskülönben eladja ezeket.

Az Index beszámolója szerint ítéletet december 21-én hozták meg az ügyben, ennek értelmében a ma már 18 éves fiatalembert határozatlan idejű kórházi kezelésre ítélték, ami azt jelenti, hogy egy kórházbörtönre emlékeztető intézményben kell töltenie hátralevő életét.

A BBC információi szerint a bíróság azért volt ennyire szigorú az ítélethozatalkor, mivel Kurtaj nem mutatta a megbánás jeleit, sőt, többször hangsúlyozta, hogy amint lehetősége adódik rá, ismét kiberbűnözni fog.