Civil szervezetek, és Kreitler-Sas Máté az LMP-Magyarország Zöld Pártja újbudai önkormányzati képviselője keresetet nyújtottak be a bíróságon a Déli Körvasút nemrég kiadott környezetvédelmi engedélye ellen.

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület, a Védegylet Egyesület, illetve Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai képviselője felperesként keresetet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszéken. Olvasható a POPÉK Egyesület közleményében.

Egyik legnagyobb probléma, hogy a Fidesz-KDNP-s kormány a projekttel kapcsolatban homokba dugta a fejét! Nem törődött a beruházás által, akár közvetlenül érintett területen élő állampolgárok, az Újbudán élők, akár a budapestiek véleményével!

Az ELLENÁLLÁS okairól, céljairól, szövetségéről, a képviselt értékekről pár gondolat….

„Alulról”, civil szerveződés, állampolári akarat, képviselet, részvétel a folyamatokban, a Zöld gondolat és igazságos döntések és eljárások!

Már évek óta közösen képviselik az Újbudai lakosokat, a projekt áttételes hatásai miatt a Budapesten élők érdekeit! A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület, a Védegylet Egyesület, illetve Kreitler-Sas Máté az LMP-Magyarország Zöld Pártja újbudai képviselője.

2022_01_14_Fáklyás_felvonulás_a Hamzsabégi sétányért.
2022.01.14. Fáklyás_felvonulás_a Hamzsabégi sétányért.

Mit lehet még tenni? Meg lehet-e állítani a „narancssárga” úthengert, a „Fideszes” fűrészeket, markolókat?

Láncfűrész_
2022_12_21_BP_Park_mögötti_töltés_mellett
Láncfűrész 2022.12.21. BP_Park mögötti töltés mellett

„A környezetvédelmi szakjogászainak segítségével, illetve zaj- és rezgésvédelmi, valamint geológiai szakértők segítségével áttanulmányoztuk a kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedélyt, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az továbbra sem felel meg a hatályos jogszabályoknak, ezért bízunk benne, hogy a bíróság ismét megsemmisíti az engedélyt” – írja az egyesület. 

A Déli Körvasút tervezett nyomvonala miatti fakivágás közben készült élő videó itt érhető el: https://www.facebook.com/AngyalKarolyTibor.LMP/videos/1338750120274950.

„Szomorú, hogy ilyen antidemokratikus eszközzel akarják kicsavarni a bíráság kezéből az érdemi döntés lehetőségét. Ahelyett, hogy átterveznék a beruházást, kompromisszumot kötnének a civilekkel, és beszereznének egy támadhatatlan környezetvédelmi engedélyt, inkább erőből akarják „csakazértis” megvalósítani. Mivel nem maradt más lehetőségünk, így ha a folyamatban lévő bírósági eljárás alatt felvonulnának a Hamzsabégi sétányon és elkezdenék kivágni a fákat, akkor élőlánccal fogjuk megvédeni őket” – zárul a közleményük. 

Mivel a kormány nemrég katonai célúvá minősítette a beruházást, így állításuk szerint nincs lehetőség azonnali jogvédelmet kérni.

Az azonnali jogvédelem azt jelentené, hogy a bíróság döntéséig nem lehetne elkezdeni az építkezést! 

A Déli Körvasúthoz kapcsolódó környezeti és természeti pusztítás elleni harcról, az évek óta elhúzódó ügyről a kiemelt oldalakon tud tájékozódni. A cikk az https://www.ujbudaihirek.hu/ tájékoztatása alapján készült.