A dunai árhullám levonulása zavartalan, de Nagybajcs újabb, a vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

A dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Az uszadéktorlódás kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál kedden késő este másodjára is tetőzött 616 centiméteres vízállással, másodfokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént szerda hajnalban, itt 577 centiméter volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése Komárom közelében járt szerda kora délután.

A vártnál nagyobb vízszállítás miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. A közlemény szerint szerda délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 centiméter volt, a tetőzés 700 centiméter körül várható december 28-án napközben.

A Meteo Mecsek cikke szerint a Duna Mohácsnál 29-én érheti el a tetőpontot. Az év egyik legmagasabb vízállása lehet. Mohácson közel lesz a másodfok, de ott várhatóan nem éri el a 8 és fél métert a vízszint. A 8 métert viszont igen. Lassú apadásra van kilátás, így hosszan elhúzódó árhullámra kell számítani.