Az ételed, az életed! Biztosan már mindenki nagyon sokszor hallotta ezt az örök igazságot tartalmazó mondatot. Tavasszal és nyáron könnyen vannak a háziasszonyok, hiszen óriási a kínálat a friss és igazán vitamindús alapanyagok között. de, mi a helyzet télen?

Az elmúlt napokban már írtam a karácsonyi ünnepi asztalról elmaradhatatlan a diós, illetve a mákos bejgli, valamint a hal egészségre gyakorolt hatásáról.

Az emberiség már korán rádöbbent arra, hogy bizonyos ételek fogyasztása rendkívül jó hatással van a közérzetére, az egészségre, így azokra is amelyek például az ízületi panaszok esetén jelentős javulást eredményeznek. Ilyen étel többek között a csontleves alaplé vagy a kocsonya.

A kocsonyát egy időben kiűzték az étrendből, de napjainkban szerencsére újra a reneszánszát éli.

100 gramm kocsonyatartalmaz:

– 43 gramm fehérjét,

– 1 gramm szénhidrátot,

– 7 gramm zsírt, amennyiben a tetejéről leszedtük a zsírt!

– 239 kalóriát.

Aminosavakból pedig: glicint, lizint, arginint, prolint, hidroxi-prolint.

A csontleves, vagy a csontokból főzött étel a kollagén elsődleges forrása, és a levesünk minél kocsonyásabb, annál nagyobb a kollagén tartalma.

Kollagénben gazdag levest készíthetünk lassú, hosszú ideig történő főzéssel azokból a húsokból, amelyekben sok a kötőszövet. Így készül a kocsonya.

A kocsonya készítésének egyik módját már a XII. században leírták úgy, hogy borjúbőrből és porcokból készítettek olyan főzőlét, ami egy olyan gyógyszer,  amit aztán alkalmazni lehet az ízületi betegségek és fájdalmak kezelésére.

A napjainkban főzött kocsonyáról ajánlatos leszedni a zsírt, mert így nem csak egy nagyon finom, de egy fehérjékben, aminosavakban gazdag, szénhidrát, zsír és kalóriaszegény ételttálalhatunk fel a családnak.

A kocsonyában lévő aminosavak, többek között a glutamin segít megőrizni az emésztőrendszerünk nyálkahártyájának egészségét. A lizin pedig erősíti az immunrendszerünket.

A kocsonyában sok a prolin, hidroxi-prolin és a glicin, és ezeknek az aminosavaknak a magas értéke teszi a kocsonyában található kollagént igazán értékessé.

Az igazi remegős kocsonya tartalmaz még lizint és arginint is, amelyek olyan aminosavakat, amik az izomépítésben és immunrendszerünk erősítésében játszanak fontos szerepet.

Jó tudni, hogy ahhoz, hogy a kocsonyából ezek az aminosavak igazán hasznosulni tudjanak, C vitaminra van szükségük. Ezért ajánlott a kocsonya tetejét meglocsolni kevés citromlével. A magas vitamintartalma mellett a citrom megkönnyíti a laktató kocsonya emésztését is.

A bevitt C vitamin segíti a kollagén felszívódását és egyben serkenti is annak további termelődését. A kocsonyában lévő kollagén támogatja a porcok, és a kötőszövetek regenerálódását,  így többek közt visszaadja a bőr rugalmasságát, és a feszességét is.

Mindazok mellett, hogy a kocsonya kiváló az ízületi panaszokra, a kollagén rostok még részt vesznek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében is.

Viszont, aki most kapott kedvet a színtiszta hús mellett a porcok, inak fogyasztására, nos, annak a bevitt kollagén jótékony hatásra úgy 8 hetet várnia kell, mert csak ennyi idő után kezd jelentkezni az ízületi fájdalmak csökkenése, és javul a mozgás, és az általános kondíció.