Erős, mint a vas! Sokszor hallottuk már ezeket a szavakat. Mitől is lehet erős, és vasban gazdag a szervezetünk? Például sertéshús fogyasztásától, hiszen már napi 50 gramm sertéshús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

Továbbá az is ismeretes, hogy a vöröshúsok kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Márpedig a vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából.

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.

A sertéshúsban található még nátrium, kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában, és a szív normális ritmusának biztosításában.

A csontjainkat alkotó, és védő kalcium, és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a sertéshúsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára rendkívül hasznos.

A háziasszony néha tanácstalan a sertés részeinek legoptimálisabb felhasználásában. Íme, néhány tanács a szakemberektől:

Fejhús:

Elsősorban a téli, disznótoros időszakban fogyasztjuk, és kiváló alapanyaga a kocsonyának, disznósajtnak.

Oldalas

A hidegebb hónapokban fogyasztják leginkább. Rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele.

Csülök

A tartalmas sertésételek alapanyaga. A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök. A csülök népszerű fogás egyben sütve, ilyen például a magyar konyha egyik tradicionális étele, a csülök Pékné módra. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle. Füstölve is szívesen fogyasztják, gondoljunk a bablevesre.

Dagadó

A sertés dagadót általában megtöltve sütik. De ez a szaftos húsféleség a töltött káposztába is kiváló, sőt összedarálva fasírtnak is ízletes.

Hosszú- és rövidkaraj

Az egyik legsoványabb, és a szűzpecsenyével együtt az egyik legértékesebb része. Igen sokrétűen elkészíthető, hiszen süthetjük egyben, szeletben és ez az egyik legkedveltebb rántotthús alapanyag.

Tarja

A nyári grillezések legnépszerűbb alapanyaga, kitűnő ízű, szaftos húsféle. Előnye, hogy nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, és a végeredmény igazán zamatos lesz. Hagyományosan tarjából készül a cigánypecsenye.

Lapocka és comb

Süthetjük, párolhatjuk, kiváló pörkölt és fasírt alapanyag, de kolbászhúsnak is használják. Az egyik legértékesebb része az úgynevezett dió, amelyből a legfinomabb brassói aprópecsenye készíthető.