Az óév utolsó napján a dunai árhullám is búcsúzik – olvasható a Dél-Dunántúli Vízügyi igazgatóság hivatalos közösségi oldalán.

Budapest, 2023.12.31. – Jól vizsgáztak az elmúlt évtizedben történt dunai védvonalfejlesztések. A mostani árhullám idején Komáromnál például töredékére csökkent a védekezés kockázata és a vízügyes szakemberek számára gyakorlatilag csak a védművek ellenőrzését tette szükségessé az érkező víztömeg. Az árhullám tetőzése ma várhatóan elhagyja az országot.

Jövő szombatig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 mm) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható, máshol általában 10-30 mm összcsapadék eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn többnyire 0 °C fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre számíthatunk, havas eső, havazás inkább csak a magasabb hegyekben lehet.

A karácsonyra érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 cm-es vízállással tetőzött.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán jellemzően további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget.

Ahol még érvényben vannak az árvízvédelmi készültségek, ott a vízügyes kollégák nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék előírt gyakoriságú leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik. A legfrissebb előrejelzések szerint az elkövetkező 1-2 napban I. fok körüli vagy afölötti tetőzés várható a Kisköre-Szolnok szakaszon. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson levonuló kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél holnap megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

A karácsonyi dunai árhullám megmutatta, hogy a vízügyes nyelven „békeidőben” zajló fejlesztések, fenntartások, a nagyvízi meder – tehát töltésezett szakaszok között, az árhullámok levezetésében részt vevő meder – állapotának javítása, a védelmi eszközök pótlása, cseréje, a műtárgyak és védvonalak helyreállítása illetve a védelmi szervezet folyamatos képzése, gyakorlatok tartása mind-mind nélkülözhetetlen részei a vízügyes életnek.

Forrás: ddvizig.hu/sajtóközlemény