Bejelentette visszavonulását az öttusázó olimpiai bronzérmes, világbajnok Kovács Sarolta, és edzőként folytatja pályafutását – írja a 24.hu. A döntés olyan szempontból nem számít nagy meglepetésnek, hogy Kovács Sarolta a tokiói olimpia óta nem indult el jelentős világversenyen – igaz, utóbbit nagyban befolyásolta az is, hogy gyermeke született.

A 32 éves sportolónő eredménye így is imponáló: egyéniben egyszeres (2016), csapatban háromszoros (2016, 2017, 2018), váltóban pedig kétszeres (2008, 2011) vb-győztes, ezen kívül négyszeres Európa-bajnok, Tokióban meg olimpiai bronzérmet szerzett.

„A bronzéremmel záruló, tehát egyértelműen sikeres tokiói olimpiai szereplés után úgy gondoltam, ismét nekivágok a felkészülésnek, szerettem volna kipróbálni magam az új rendszerű, kieséses öttusában. De erre végül nem került sor, a család felülírt mindent, ez lett a prioritás. Az olimpia után tíz hónappal, 2022 májusában jött világra Vincent, a kisfiam már másfél esztendős. Tehát a tokiói játékok után nem sokkal teherbe estem, ami el is döntötte a további sportpályafutásommal kapcsolatos dolgokat.” – nyilatkozta a sportolónő.

Azt is elmondta, hogy a döntését meghatározta az öttusa szabályainak módosítása is, vagyis, hogy a lovaglást öttusára cserélik.

Az új típusú akadályversenybe belekóstoltam, a fiatalok számára könnyebb, a hozzám hasonlóan, idősebb sportolóknak óriási kihívás, más izomzat szükséges hozzá, mint ami a lovagláshoz. Ez már nem az én öttusám, én a lovaglással voltam pentatlonista, így is hagyom abba, jó érzésekkel” – mondta.