A Rafael Nadal – Dominic Thiem összecsapás pár évvel ezelőtt akár egy Grand Slam döntőnek is elfért volna, Brisbaneben azonban meglepő módon a torna első fordulójában megtörtént. Ennek oka, hogy a spanyol klasszis közel egy év kiahgyás után szabadkártyával tért vissza, az osztrák versenyző pedig visszacsúszott egészen a világranglista 98. helyig és csak selejtezőből jutott be a torna főtáblájára. Így kiemelt pozícióról egyikük esetében sem beszélhetünk.

Nadal azonban bebizonyította, hogy a sérülése után is számolni kell vele. Az első szettben sokáig szoros volt az állás, ám 6-5-nél elvette ellenfele adogatójátékát, és ezzel s szettet is megnyerte. A második szettben meg nagyon simán, 6-1-re tudott diadalmaskodni.

Fucsovics Márton számára kevésbé sikerült jól az idei első egyéni mérkőzés. A világranglista 44. helyén álló olasz Matteo Arnaldi ellen az első szettet ugyan rövidítésbe megnyerte, ám a másodikat 6-4-re elvesztette. A döntő szett ismét rövidítésbe torkollott, amiben ezúttal az olasz versenyző volt a jobb.