Somogyi László, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője tett közzé egy videót, amelyen aranysakálok láthatóak Tapolcánál. A szakember december elején helyezett ki egy vadkamerát a város közelében. Az állatokról már az első éjszaka megjelentek a kamera képén, így gyorsan és gyakran sikerült különleges felvételeket készíteni.

„Sokszor láttam a nyomaikat fotózás közben, de nappal szinte lehetetlen megpillantani vagy lencsevégre kapni ezeket az óvatos ragadozókat” – írta a posztban Somogyi.

A szakember a Sokszínű Vidéknek bővebben is beszélt a fajról és a levideózott falkáról. Az aranysakál hosszú évszázadok óta egy őshonos, alacsony létszámban, és sokszor alkalmi módon jelen lévő ragadozó volt Magyarországon. Az utóbbi években aoznban egyre gyorsabban terjeszkedtek.

„Az aranysakál körülbelül 15 éve bukkant fel a Tapolcai-medencében, és ez idő alatt jelentős mértékben elszaporodott. A környék ideális élőhely számára, mert vannak nagyobb kiterjedésű nádasok, erdőfoltok, ember által járhatatlan bokros- csalitos helyek” – mondta. A rágcsálókból és a mezei nyulakból is van bőséggel, amiket el is fogyasztanak. Sőt, mivel az aranysakál falkában vadászik, ezért az őzek, vadmalacok sincsenek biztonságban.

A videón szereplő aranysakál falka a Tapolca mellett egy járhatatlan nádasban vert tanyát. Akár több száz hektár területet is bejárhatnak egy éjszaka alatt.

– beszélt a falkáról Somogyi László. Azt is hozzátette, hogy már Tapolca belterületén is látták őket.

A nyomaikat sokszor láttam már a város környékén, és néha éjszakánként a rét szélében hallani lehet a hangjukat a sakálüvöltést.

– mondta. A megfigyelésre az inspirálta, hogy többször látott aranysakált sötétedés után a közeli utakon. Azt azonban tapasztalatból tudta, hogy nappal szinte lehetetlen megtalálni őket, így felrakott egy vadkamerát ott, ahol a váltójukat sejtette. Be is jött, hiszen már az első alkalommal lencsevégre kerültek az állatok.

Kép: Wikipédia