A vitorlázó Érdi Mária címvédőként a 31. helyen áll a korábbi Laser, most ILCA 6 nevű hajóosztály argentínai világbajnokságának első napja után.    

A magyar szövetség honlapjának szombati beszámolója szerint Érdi Mária, az MVM SE sportolója az első futamban a 16. helyen végzett csoportjában, és javításra már nem volt lehetősége, ugyanis intenzív esővel kemény vihar csapott le a part felől a tengerre. A rendezők biztonsági okokból a partra küldték a mezőnyt, és délután sem voltak alkalmasak a körülmények a versenyzésre.    

A női olimpiai egyszemélyes hajóosztály világbajnokságán 46 ország 102 sportolója indult. Ott van a mezőnyben a hajóosztály négy világbajnoka és legutóbbi két olimpiai bajnoka is.    

A kvalifikációs fázisban két csoportban küzdenek a versenyzők, a tervek szerint három napon át. Hétfőn és kedden a döntő futamokra kerül sor az arany és az ezüst csoportban, szerdán pedig az első tíz helyezett számára éremfutammal, a többieknek zárófutammal ér véget a világverseny.

Érdi Mária, világbajnok magyar vitorlásversenyző rövid idő alatt a sportágban még soha nem látott fejlődést mutatott. Másfél év után 2013-ban, Byte CII hajóosztályban  világbajnoki győzelmet szerzett és azóta Laser osztályban szinte minden korosztályos világ- és Európa-bajnokságot megnyert. Fantasztikus fejlődésének köszönhetően, a 2016. évi palmai kvalifikációs versenyen már Rióba is kvótát szerzett, ahol futamot is nyerve a 14 helyen végzett. A tokioi olimpián 2021-ben  a 13. helyen végzett. – olvasható a versenyzőről a Magyar Vitorlázó Szövetség honlapján.

Érdi Mária, világbajnok magyar vitorlázó legutóbbi, 2023. decemberi sikeréről a bahir.hu is beszámolt írásában. Érdi Mária világbajnok magyar vitorlázó a tavalyi év végén ezüstérmet nyert a portugáliai Vilamoura Racing Weeken.

Forrás: mti.hu