Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség négy férfival szemben, akik 1,2 milliárd forint áfát csaltak el – közölte a főügyészség az MTI-vel.

A vádirat szerint a férfiak egyike, aki egy nagy árbevétellel rendelkező, legális kereskedelmi tevékenységet is folytató Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gazdasági társaság ügyvezetője volt. 2017-ben abban állapodott meg két másik társával, hogy az Európai Unión belüli kereskedéshez kötődő adójogszabályokat kijátszva, jogosulatlanul nagy összegű adóvisszatérítéshez jussanak.

Ennek érdekében a férfiak egy határokon átnyúló, fiktív kereskedelmi láncot hoztak létre, egyedileg beazonosíthatatlan, nagy mennyiségű termékek, jellemzően édességek, óvszerek és illatszerek kereskedelmére.
A cég ügyvezetője az egyik társa által biztosított, belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be a papíron áfával terhelt árukat. Ezeket fiktív módon a harmadik társuk által irányított külföldi gazdasági társaságoknak áfamentesen értékesítette, majd a látszólag kifizetett áfa összegét visszaigényelte.

A három férfi a láncolatban a negyedik társukhoz köthető cégek útján az árut újra az egyik vádlott irányítása alatt álló belföldi gazdasági társaságok felé értékesítette, így az árumennyiséget körbe járatva. Összesen két év alatt több mint 1,2 milliárd forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul a költségvetésből.