Az alábbiakban a szerkesztőségünkhöz eljuttatott Tüke Busz Zrt. sajtóközleményét változtatás nélkül közöljük:

A sajtóban az elmúlt napokban megjelent csúsztatásokkal és hamis állításokkal ellentétben a pécsi közösségi közlekedésért felelős cég, a Tüke Busz Zrt. vezetése továbbra is abban bízik, hogy a társaság mellett működő szakszervezetek részt vesznek a társaság által kezdeményezett bértárgyalásokon, és sikerül velük megállapodásra jutni.

Az elmúlt napokban számos csúsztatás, hamis és téves állítás jelent meg a Tüke Busz Zrt. 2024. évi bértárgyalásáról. Ezért szükségét érezzük annak, hogy néhány alapvető és bárki által ellenőrizhető tényt leszögezzünk.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke 2023. november 14-én kelt levelében kezdeményezte, hogy a munkáltató a 2024. évi bértárgyalásokat a két reprezentatív szakszervezettel, a SZAKSZ-szal és a Független Demokratikus Szakszervezettel (FDSZ) kezdje meg.

A Tüke Busz Zrt. a társaságnál hatályos Kollektív Szerződésnek eleget téve 2023. december 12. napjára hivatalos meghívót küldött a társaságnál működő valamennyi szakszervezetnek a 2024. évi bértárgyalások megkezdésére.

A bértárgyaláson azonban egyik szakszervezet sem képviseltette magát tárgyalásra és bérmegállapodásra jogosult képviselővel. Az FDSZ nem jelent meg, a SZAKSZ részéről pedig egy autóbuszvezető és az az alapszervezeti elnök vett részt, akinek képviseleti jogát a szakszervezet elnöke novemberben visszavonta. Mindez kizárta a tárgyaláson a bérmegállapodás és annak aláírásának lehetőségét.

Ezt követően a SZAKSZ elnöke 2024. január 4-én kelt levelében a sztrájkról szóló törvény alapján sztrájkot megelőző egyeztetést kezdeményezett a Tüke Busz Zrt.-nél, tekintettel arra, hogy a 2023. december 12-ei bértárgyaláson nem sikerült megállapodniuk a feleknek.

Levelében a szakszervezet meg is nevezte az egyeztető tárgyalás napját (2024. január 9.) és helyszínét, a szakszervezet budapesti székhelyét, ahol már a törvény által előírt elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről is egyeztetni kívánt.

A Tüke Busz Zrt. a 2024. január 8-án kelt levelében arról tájékoztatta a SZAKSZ elnökét, hogy a társaság álláspontja szerint a sztrájkot megelőző egyeztetés feltételei nem állnak fent. Az érdemi bértárgyalás ugyanis a munkáltatónak fel nem róható okból meg sem tudott kezdődni, a bérmegállapodás megkötésére a szakszervezetek képviseletének hiányában nem volt lehetőség. A társaság ebben a levelében arról is tájékoztatta a szakszervezetet, hogy az általa megkezdett bértárgyalást 2024. januárjában folytatni kívánja.

A SZAKSZ a 2024. január 9-én kelt válaszlevelében már arról tájékoztatta a pécsi közösségi közlekedésért felelő társaságot, hogy a szakszervezet külön kezeli a bértárgyalások menetét és a sztrájkot megelőző kollektív munkaügyi vitát. A kollektív munkaügyi vitának pedig az az alapja, hogy nincs bérmegállapodás.

Amint a fentiekből is látszik, a Tüke Busz Zrt. eltökélt abban, hogy folytassa az előző években megkezdett béremelési programját, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ebben tárgyalópartnereivel, ideértve a SZAKSZ-ot is, megegyezésre jusson.

Forrás: Tüke Busz Zrt. sajtóközlemény

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashatnak friss információkat a pécsi Tüke Busz Zrt háza tájáról!