2024. január 13-án, szombaton 17 órakor Újévi koncertet ad a Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar a város Táncsics Mihály Gimnáziumának Sportcsarnokában.

A szombati műsorban fellép:

a Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar,

vezényel: Juhász Tibor,

A műsorban közreműködik:

 a Villányi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar,

Nárai Eszter és Kovács László ének,

Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara.

A műsort vezeti: Szabó Kata

A programra a belépés ingyenes, de közönség támogató jegyet vásárolhat a helyszínen!

A Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar  2015-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, melyre meghívta régi zenésztársait, hogy csatlakozzanak az együtteshez egy koncert erejéig. A vidám próbákat egy megható koncert követte. A jubileumot egy fúvószenekari találkozóval és egy kiállítással is egybekötötte a zenekar.

2008 végétől ismét Juhász Tibor vette át az együttes irányítását, és újraszervezte a csapatot. Több régi zenész is csatlakozott a zenekarhoz.

A fúvószenének közel 60 éves hagyománya van Siklóson. Az első várfesztiválra 1964-ben került sor a várudvarban. Ennek hatására alakult meg a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar Mester József vezetésével 1965-ben, azzal a céllal, hogy a társadalmi ünnepek, koszorúzások és felvonulások színvonalát ünnepélyes és igényes produkciójával emelje. A városban addig nem működött fúvószenekar, csak énekkar. A kezdetben felnőtt és ifjúsági korú tagok lelkes hozzáállása lehetővé tette, hogy már 1966 tavaszán bemutatkozhassanak, és részt vehessenek a várfesztiválon. Mivel a növekvő számú fellépés miatt a zenekar bázisát képező dolgozó felnőtt tagokra egyre nagyobb terhelés nehezedett, ezért a zenekar 1966 őszén átszerveződött, és általános iskolás gyerekeket toboroztak soraikba. A jó kapcsolat az iskolával meghozta gyümölcsét: aránylag rövid idő alatt sikerült regenerálódni, minőségben fejlődni és létszámban is gyarapodni. Ellátták a társadalmi ünnepek zenei követelményeit, valamint minden várfesztiválon sikerült felnőni az eléjük tűzött feladathoz. A zenekar 1969-ben már elérte az 54 fős létszámot.

Az 1965-ös indulástól Mester József karnagy egy személyben látta el az oktatást és a vezénylést 1978-ig. Ekkor egészségügyi okok miatt megvált a zenekartól. A zenekar létszáma ekkor lecsökkent. 1978-tól a zeneiskolában fúvóstanszak indult, ami 1981-ben már meghozta a kívánt eredményt is. Ebben az időszakban Rékai János rézfúvós tanár vezette a zenekart, majd 1981-től Juhász Tibor foglalkozott az utánpótlás-neveléssel, és a karnagyi teendőket is ő vette át. 1982-ben Mester József rövid időre újra bekapcsolódott a közös munkába, ekkor több régi tag visszajött, és lelkesen dolgoztak együtt a zenekarral.

A hazai fellépéseken kívül többször mutatkoztak be külföldön, Bulgáriában, Horvátországban, Ausztriában és Németországban megrendezett találkozók győztes zenekara. Több hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Házigazda zenekarként működött közre a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál- és Verseny rendezvényein.

Forrás: siklosfuvos.hu

A bahir.hu oldalon rendszeresen olvashat híreket Siklós városáról!