Azonnal emelni kell a nevelőszülők bérét és inflációkövetővé kell tenni a gyermekek után járó ellátmányt is, hogy finanszírozható legyen a gyermekek minden alapvető szükséglete – mondta Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap Pécsen.

Hohn Krisztina kiemelte, hogy Magyarországon kevés a nevelőszülő. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelenleg 5400-an vannak, és kétharmaduk 5 ezer lakosúnál kisebb településen végzi tevékenységét. Négyszáz olyan nevelőszülő van, aki hat gyermeket nevel.

„A jogszabály egyértelműen kimondja, a 12 év alatti gyermekek esetében fontos, hogy nevelőszülőknél és ne gyermekotthonban nevelkedjenek” – emelte ki az ellenzéki politikus. Ezt azonban már évek óta nem sikerül teljesíteni, hiszen a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 23 ezer kiskorú közül 7 ezren vannak még mindig gyermekotthonban.

Hohn Krisztina rendkívül nagy problémának nevezte, hogy kevés a nevelőszülők juttatása. Hiába emelték nemrég 25 százalékkal, hiszen ez még az inflációt sem fedezi. A nevelőszülők kapnak bizonyos alapösszeget gyermekenként, és ellátmányt is, amely 54 ezer forint alapesetben, különleges nevelési igényű gyermekek esetében pedig 62 ezer forint. Ezt kizárólag a gyermekre lehet költeni, ebből kell megoldani az étkezését, a ruhavásárlást, a fejlesztő órákat és minden mást.

„Ezek a gyermekek azonban gyakran traumatizált környezetből érkeznek, és különleges nevelési igényűek is lehetnek, akiknek szükségük van különböző fejlesztésekre, hogy a különböző traumákat feldolgozhassák” – emelte ki az LMP szakszóvivője. Hohn Krisztina hangsúlyozta, hogy ebből a pénzből ez nem vagy csak nagyon nehezen megoldható, különösen, hogy a kistelepüléseken ezek a szolgáltatások kevésbé elérhetőek.

„A nevelőszülők általánosságban azt érzik, hogy nem becsülik meg őket”

– mondta Hohn. „Sok helyen elérte a szegénység a nevelőszülőt nevelő gyermekeket is, ami tarthatatlan, hiszen az államnak ezekről a gyerekekről gondoskodnia kell” – fogalmazott a szakszóvivő.