Egy férfit nem engedtek felszállni Pécsen a helyi járatú buszra, mert elektromos rollerjét is magával szerette volna vinni. – derül ki az ATV írásából.

A sofőr ellenérveit az utas nem akarta elfogadni, és ebből származott a vita, aminek a levét az utasok itták meg, mert így majdnem fél órán át várhattak arra, hogy a vitatkozó felek megegyezésre jussanak. Addig az utasoknak várakozniuk kellett az indulásra.

Az elektromos rollerjével utazó férfi azért nem akart leszállni, mert úgy gondolta, hogy mivel van bérlete, akkor természetes számára, hogy viheti a csomagját is, jelen esetben a rollertjét. Az utazási üzletszabályzat szerint ez valóban így van, de minden esetben a sofőrnek kell mérlegelnie, és ő akár dönthet másképpen is. Tudatta a napokban az ATV Híradójának a  riportja. 

„Miért nem megy az elektromos rollerével haza„ – kérdezte a 25 perces vita után a rollerjét az egyik pécsi buszon szállítani óhajtó férfitól az egyik utas..

A pécsi helyi járatú busz gépkocsivezetője azt állítja, hogy minden esetben az ő felelőssége, hogy kit tart alkalmasnak a buszon történő utazásra, hogy az utasok milyen csomagot vagy szerkezetet vihetnek fel az utastérbe.

„Onnantól kezdve hogy aláírok egy menetlevelet, és elkezdek dolgozni a busszal, onnantól kezdve enyém a felelősség, a járműért meg a szállított utasokért, hogy ahhoz hogy azt a rolleres utast elvigyem túlságosan tele volt a busz, nem volt szerintem 30-40 centi hely az utasok között, és nem fért volna el egyrészt, másrészt meg most is azt mondom, hogy tűzveszélyes az elektromos roller” – nyilatkozta a buszsofőr az ATV Híradójának.

Az egyik pécsi szakszervezet vezetője is úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a sofőr nagyon helyesen járt el az eset kapcsán. Raposa Gábor, aki maga is buszt vezet, azt mondta, hogy az eset kapcsán a kollégája csak az előírt szabályokat tartotta be. 

„A szakminisztérium kiadott egy levelet a rollerek szállításával kapcsolatban, amelyben az alapvetés az, hogy az utasok mozgásterét az autóbuszon belül nem korlátozhatja, illetve kijelölt tároló helyen lehet szállítani úgy, hogy ez lehet egy láda vagy az utas forgalom elől elzárt rész, ahol amúgy hevederekkel rögzítik a rollert, mert ugye előfordulhat az, hogy egy hirtelen fékezésnél az elszabadul, és akkor az utasok biztonságát veszélyezteti” – adott magyarázatot a buszsofőr döntésére Raposa Gábor szakszervezeti elnök.

Az ATV megkereste a pécsi Tüke Busz vezetését is az említett esettel kapcsolatban, a Híradónak azonban az adásunkig nem sikerült elérni a társaság vezetőségét.

Forrás: atv.hu