59 éves lett ma Csonka András, vagy ahogyan nagyon sokan ismerik, Csonka Pici. Az énekesként, színészként és műsorvezetőként is ismert Csonka András már számos területen kipróbálta magát, és bizony elmondható, hogy minden területen sikeresnek bizonyult.

Édesapja, Csonka Endre az egykori Vidám Színpad tagja volt hosszú évtizedekig, így aztán nem is volt kérdés, hogy a fia is hasonló irányban fog elindulni, ha van hozzá affinitása. És mint utóbb kiderült, volt neki. Csonka András a Nemzeti Színház stúdiósaként lépett először színpadra majd 1985-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, Szinetár Miklós osztályába, amit 1990-ben sikeresen el is végzett.

A főiskola elvégzése után néhány hónapig színházban dolgozott, ezt azonban megszakította, mert megkapta azt a szerepet, ami az országos ismertséget meghozta számára. Ez pedig a Família Kft. Pici szerepe volt, amiből későbbi beceneve is született.

Csonka András a Budapesti Operettszínházban látható volt többek között a Funny girl, a Hotel Menthol, a Szépség és a Szörnyeteg, a Kán-kán, az Abigél, a Szép nyári nap című musicalek főszerepeiben, valamint a Viktória, a Cigányszerelem és a Csókos asszony című operettekben. Az utóbbi darab szegedi Nemzeti Színházbeli előadásban is játszott, amiért 2000-ben az Operettfesztiválon megkapta a legjobb táncos komikusnak járó díjat. De e mellett a Madách Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is több jelentős szerepben volt. Elsősorban komikus, vicces karaktereket formázott meg, ugyanakkor számos komoly szerepben is bizonyított már.

Csonka Andrásnak 1997-ben jelent meg az első lemeze, amelyen énekesként javarészt régi klasszikusok feldolgozása, illetve külföldi dalok magyar nyelvű átköltése szerepelt. A producere az azóta az X-Faktor mentoraként is ismertté vált ifj. Malek Miklós volt. Ezt a lemezt több másik követte, legismertebb dala a 2001-ben megjelent Ding-dong lett.

Elsőként a Friderikusz Showban kapott önálló blokkot műsorvezetőként, majd Vágó Istvánt követően a Kifutó c. tehetségkutató műsorban szerepelt. Ezután az RTL Klub Reggeli c. műsorát vezette hosszú ideig. Legnagyobb szerepet a Szombat Esti láz c. showban látta el, ahol a 2. évadban versenyzőként is indult – és meg is nyerte azt – majd a negyedik évadban műsorvezetőként, az ötödikben pedig zsűritagként szerepelt. Legutóbb a Konyhafőnök VIP-ban láthatták őt versenyezni a TV-nézők.

Díjai: 2021-ben Szenes Iván-díjban részesült, 2022-ben pedig XII. Magyar Nyári Fesztiválon – „Az Év legjobb férfi mellékszereplője” – díjat kapta meg. A Játékszínben, a Legénybúcsúban játszott szerepéért. 2022-ben Emberi Hang díjban is részesült. 2023-ban pedig megkapta a Kránitz Lajos-díjat.