Egy barátom hívta fel rá a figyelmemet még a tavalyi év végén, hogy hallottam-e róla, hogy új pizzéria nyitott a belvárosban, egészen konkrétan a Mária utcában. Az már csak a hab volt a tortán, hogy nem is akármilyen, hanem vékony tésztás római pizzákat készítenek. Így találtam rá a Pizzaklubra, ahova azonnal el is látogattam egy kis „teszt evésre”. A pizza nagyon finom volt és bár ez szubjektív, de engem a hely letisztultsága és hangulata is megfogott.

Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne ezt az élményt másoknak is átadni, így született ez az interjú a Pizzaklub megálmodóival és tulajdonosaival, Vikivel és Danival.

Mikor fogalmazódott meg bennetek és honnan jött a Pizzaklub megnyitásának ötlete?

Dani számára a pizza hobbiként indult több, mint 10 éve, amikor már a családi fatüzelésű kemencében kísérletezett a pizzázással, majd a budapesti gangos házban tartottunk pizza és ping-pong témájú bulikat a baráti körnek, ahol már házi pizzakemencével készültek a pizzák. Sikere volt a tematikának, és valahol itt fogalmazódott meg a gondolat először, hogy ez lehet, hogy másoknak is tetszene.

„Igazából egy olyan helyet szerettünk volna csinálni, ahova mi is szívesen járnánk, jó a zene, kedves a kiszolgálás, és minőségi, egyszerű pizzákat lehet enni nem túlárazva.„

Elkezdtünk foglalkozni a gondolattal, és mivel Pécshez mindketten kötődünk, és éltünk itt régebben, adta magát a gondolat, hogy a koncepciónkat itt valósítsuk meg. 2023 nyár végén találtunk rá a megfelelő helyre, amit teljesen a saját elképzeléseinknek megfelelően tudtunk kialakítani, és két hónap alatt nagyrészt ketten építettünk meg. A berendezés egy része és a dekorációs elemek a saját lakásunkból, vagy családi örökségből származnak, tehát a saját ízlésünket tükrözik a hely belső terei.

Van valamilyen korábbi vendéglátós tapasztalatotok, gyakorlatotok vagy teljesen külsősként vágtatok bele?

Minimális vendéglátós tapasztalattal kezdtünk bele a Pizzaklubba, mindkettőnknek ez az első vendéglátóhely, aminek az üzemeltetésében részt veszünk. Dani felel a pizzakészítésért, a napi működéssel kapcsolatos feladatokat viszi, illetve őt láthatjátok nap mint nap a pult mögött pizzázni. Viki (Pongrácz-Rós Viktória, Dani felesége) főleg a háttértámogatásért felel, a pénzügyi főlállása mellett intézi a papírmunkát, kezeli az emaileket és a social mediát, és ő hoz gombát a boltból, ha elfogyna zárás előtt.

Dani 6 évig dolgozott Budapesten egy kézműves sörfőzdében, ennek egy részében üzemvezetőként, tehát az erjesztési eljárásokról nagy tudással rendelkezett, amit a pizzakészítésben is hasznosít. Többször jártunk Olaszországban, ahol nagy hatással voltak ránk a több évtizede működő hagyományos éttermek, ahol nem azon van a hangsúly, hogy a legmenőbb asztalok legyenek a vendégtérben, hanem a minőségi ételek, és a kötetlen hangulat, és ezt a filozófiát akartuk elhozni a Mária utcába. A Pizzaklubban általában Dani nyújtja, feltétezi és teszi be a sütőbe a pizzákat, Ákos pedig forgatja, utófeltétezi és kiadja a pizzákat, és rendelni is nála tudtok napközben, velük mindenképp találkoznak a vendégek, a nagyobb forgalmú estéken van külön poszt a rendelésfelvételre, tehát egy kis fix csapattal működünk.

Ha néhány mondatban, egy ajánlóban kellene összefoglalnotok, hogy miért jöjjön el hozzátok valaki, mit mondanátok neki?

„Jelenleg mi vagyunk Pécs egyetlen papírtálcás pizzázója, ahol a vendégek a kerek római vékonytésztás pizzákat kóstolhatják meg, és a látványkonyhának köszönhetően végigkísérhetik a pizzakészítés folyamatát. „

Minőségi – főleg olasz – alapanyagokat használunk, aminek köszönhetőek az ízletes pizzák. Emellett viszont fontos, hogy a pizza Olaszországban egy egyszerű gyorskaja, és ezt a filozófiát követve mi is felesleges sallangok nélkül, gyors pultos kiszolgálással működünk, elérhető árakon. Fontos a jó hangulat, mert hisszük, hogy ha mi jól érezzük magunkat, akkor ez a vendégekre is átragad, és egy jó élménnyel távoznak tőlünk, és ezért szereztünk be az alsó terembe egy ping-pong asztalt, amit a vendégeink szabadon használhatnak.

Meséljetek kicsit a helyről, a működési filozófiátokról! Miért pont pizza és miért pont római pizza?

Magyarországon főleg a nápolyi és a vastag tésztás római pizzák terjedtek el, ezért szerettünk volna újdonságot hozni a pécsi piacra a római kerek vékonytésztával.

A működési filozófiánk annyi, hogy jó pizzákat adjunk, elérhető áron, laza barátságos hangulatban, ahova gyerekekkel vagy kutyával is betérhetnek a vendégek egy ebédre vagy vacsorára, és hogy találkozási pont lehessünk a belvárosban.

Honnan szerzitek be az alapanyagokat? Igaz az állítás, miszerint jó olasz pizzát csak jó olasz alapanyagokból lehet készíteni?

Szerintünk a legfontosabb, hogy minőségi legyen az alapanyag, ami a pizzatésztába és a pizzára kerül. Nagyrészt olasz alapanyagokkal dolgozunk, például eredetvédett San Marzano paradicsomból készítjük a paradicsomos pizzák alapját, és olasz fior di latte kerül a sajtos pizzákra, de például a zöldségeink helyi beszállítótól származnak. A kemencénk olasz villanykemence. Egyenlően fontos a jó recept, a megfelelő készítési technológia, és az alapanyagok minősége ahhoz, hogy igazán jó pizzákat adjunk ki a vendégeknek.

Van nálatok jelenleg kiszállítás? 

Jelenleg a Foodorán és a Wolton elérhető a basic kínálatunk kiszállítással vagy elvitelre, az extra pizzáinkat viszont csak személyesen, helyben fogyasztással vagy elvitelre lehet kérni.

Manapság a legtöbb pizzériánál azt láthatjuk, hogy szinte egymással versenyeznek azon, hogy ki tud minél több feltéttel, minél szokatlanabb pizzákat feltenni az étlapra. Mit gondoltok erről, várható, hogy nálatok is felkerül az étlapra néhány szokatlan feltétes pizza vagy a működési filozófiátok alapján teljesen elképzelhetetlennek tartjátok?

Két fő vonala van a menünknek, a basic kínálatban közérthető pizzák találhatóak, amiknél nem az a fontos, hogy minél több feltét legyen rajta, hanem hogy ami rákerül, az minőségi és ízletes legyen. Ezekből mindenki megtalálja azt, ami ahhoz kell, hogy akár egy hétköznapi gyors ebéd, vagy egy hétvégi családi vacsora alkalmával jól tudjon lakni.

Az extra kínálatunkban minden hónapban három pizza található meg, ide kerülnek a szezonális és izgalmas tételek, például a januári egyik extra pizzánk a Spenót, amin grillezett articsóka, fokhagyma, füstölt tengeri só, fekete bors és ahogy azt a neve is mutatja, spenót található, de szintén a januári extra kínálat része a Füge, ami egy aszalt fügés, rozmaringos, fokhagymás pizza.

Nem hiszünk benne, hogy a pizzakészítés szigorú szabályok szerint kell, hogy működjön, ezért fontosnak tartjuk a kísérletezést, és hogy havonta legyenek új és meglepő elemek a menünkön, hogy a visszatérő vendégeink is találjanak mindig valami újat a menün, amit más pizzázóban nem találnak meg.

Mi a cél a jövőre nézve?

Mivel még csak két hónapja indultunk, ezért egyelőre szeretnénk egy ismert és kedvelt pizzázó lenni Pécsen, és hogy az embereknek mi jussunk eszébe, ha szeretnének egy jó pizzát enni. Természetesen vannak távlati tervek a fejünkben, de ezekről egyelőre nem szeretnénk beszélni.

A Pizzaklub Facebook és Instagram oldala:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550677773027

https://www.instagram.com/pizzaklubpecs/

fotók: Hegedüs Tünde