Alternatív közmeghallgatást szervez az LMP a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében – közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere.

Elmondása szerint kedden értesültek róla, hogy az Alsózsolcáról a lakosság és az önkormányzat tiltakozása miatt „kiszorult” szlovén akkumulátor-újrafeldolgozó cég az Érd melletti Sóskúton hozza létre ugyanazt az üzemet. „Sóskúton úgy indul újabb akkumulátor-ipari beruházás, hogy az önkormányzat novemberben még azt állította, nincs ilyesmiről tudomása” – jegyezte meg.

A sóskúti és a környékbeli lakosság teljes kizárásával, az önkormányzat megkerülésével vagy asszisztálásával újabb akkumulátor-ipari veszélyes üzem fog megjelenni a sóskúti ipari parkban. Ez csak néhány száz méterre egy természetvédelmi területtől és alig egy kilométerre lakóövezetektől. Az LMP folytatja a küzdelmet a kiemelt kormányzati beruházások ma ismert formája ellen, és a párt a közeljövőben alternatív közmeghallgatást fog tartani az ügyben.

Tetlák Örs a sajtótájékoztatón beszélt az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelem meghosszabbításának tervéről is, jelezve az LMP fenntartásait a tervezettel kapcsolatban. „Az LMP az Európai Bizottság lengyel mezőgazdasági biztosával ért egyet, aki szerint nem szabad ebben a kérdésben elhamarkodottan dönteni” – mondta. Megismétlődhet ugyanis az a 2022-es helyzet, amikor a kelet- és közép-európai országok, köztük Magyarország, ellenőrizetlen mezőgazdasági termékek beáramlásával szembesültek Ukrajnából és ezért védőintézkedéseket voltak kénytelenek bevezetni.

A teljes szabadkereskedelmi rezsim meghosszabbítása valójában Oroszországnak kedvezne az ukrán gabona afrikai piacokról való kiszorulásához hozzájárulva. Bármilyen szabadkereskedelmi megállapodásról csak a szigorú GMO-mentességi szabályok betartatásával lehet tárgyalni.