Bejelenti a sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát – mondta Dobi István szakszervezeti elnök a Népszavának. Dobi szerint a Lázár János által felajánlott emelés nem elfogadható, ezért folyamodnak a sztrájkhoz. Hozzátette, hogyha érdemi ajánlatot kapnak, akkor elhalasztják a munkabeszüntetést.

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz. A szakszervezet elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez. A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű, 112 500 forintos követelésüket minimum 90 ezerre módosították. Ez átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak.

Lázár János közlekedési miniszter három alatt 25 %-os bérnövekedést ajánlott, minimum 70.000 forint havi emeléssel. A tárgyalások egy hét múlva folytatódnak, de jelenlegi állás szerint a Volánnál készülhetnek a sztrájkra.