Még reménykedve indulunk a 2024-es esztendőnek, hiszen a mögöttünk lévő 2022-es, és az annál még súlyosabb 2023-as infláció is az alacsony jövedelemmel rendelkező magyar háztartásokat, azon belül is a nagycsaládokat, és a kisnyugdíjasokat sújtotta a legjobban.

A penzcentrum.hu ma reggeli írásában a KSH rendkívül sok helyről gyűjtött adatait, vizsgálta meg ahhoz, hogy leírhassa mi történt az élelmiszerek, a szeszes italok-dohányáruk, ruházkodási cikkek, tartós fogyasztási cikkek, a háztartási energia, üzemanyagok, és szolgáltatások elmúlt években történt áremelkedése kapcsán.

Minden ember életének fenntartásához a legfontosabbak az élelmiszerek, 2022-ben országosan az élelmiszeripari termékeknek az ára átlagosan 26 százalékkal, 2023-ban pedig 25,9 százalékkal nőtt, természetesen már a 2022-es árakhoz képest. Tavaly tehát lényegében 2021-es évhez képest az év végén bőven 50 százalékkal többe kerültek az élelmiszerek.

Aminek azért mellőzni lehet a fogyasztását, azok a szeszes italok és dohányáruk. Érdekes, hogy ezeknél a termékeknél viszont jóval szolidabb volt a drágulás, mint az élelmiszereknél. Az áremelkedés ebben a kategóriában is a csúcsot döngette a 2023-as évben, amikor azok országosan átlagosan 15,4 százalékkal nőttek.

Aki naponta dolgozni jár, kénytelen ruhát is vásárolni, viszont a  ruházkodási cikkeknél, alig figyelhető meg egy kis változás, mert a ruhák átlagos ára 2020-ban és 2021-ben nem változott szinte semmit, 2022-ben pedig mindössze 5,5 százalékos drágulás volt mérhető országos szinten.

A háztartás működtetéséhez ma már nélkülözhetetlenek a tartós fogyasztási cikkek, ezeknél a termékeknél a legnagyobb drágulás 2022-ben volt megfigyelhető. Ebben az évben ugyanis országosan 12,2 százalékkal drágultak a tartós fogyasztási cikkek az előző évhez képest. 2023-ban ebből a drasztikus drágulásból szerencsére viszont már a töredék jutott, azért tavaly így is emelkedtek 5,6 százalékkal az árak.

Amindennapi megszokott életünkhöz tartozó háztartási energia árai viszont jókora, robbanásszerű emelkedést mutattak az elmúlt évekhez képest. Amíg 2022-ben átlagosan 21,7 százalékkal nőttek az energiaárak a 2021-es évhez képest, addig 2023-ban már további 22,1 százalékos drágulást produkáltak a szolgáltatók.

A fenti adatok jól mutatják, hogy akárcsak az élelmiszerek, úgy az energia is sokkal többe kerül a 2024-es év folyamán, mint például 2021-ben, hiszen mindkettő drasztikus áremelkedést produkált az elmúlt két év folyamán.

Ezeknek a létfenntartáshoz alapvetőnek számító cikkek és szolgáltatások lassan nehézen megfizethetővé válnak az alacsony jövedelemmel rendelkező családok és a kisnyugdíjból élők számára.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál helyi híreket is.