Kapás Boglárka is szerepel a a dohai vizes világbajnokságon

Lezárult a nevezés a dohai vizes világbajnokságra és véglegessé vált a magyar úszó-válogatott névsora, amelyben Kapás Boglárka is szerepel. A 2019-ben világbajnok Kapás a korábbi listán még csak a váltókban kapott helyet. A szövetség csütörtöki beszámolója szerint végül azonban 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen is rajthoz állhat. Mindkét számban az olimpiai kvóta megszerzése reményében ugrik medencébe.


    A tervek szerint egyéni távokon kilenc férfi és hat női versenyző indul, váltókban pedig további hét úszót nevezett a szövetség. A kilenc férfi között ismét ott lesz a nyíltvízi csapat két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. Ők az első héten a tengerbe vetik magukat, ezt követően pedig a medencében is nekiveselkednek a hosszabb távoknak.

Korábban eldőlt, a 200 méter hát világbajnoka, Kós Hubert nem védi meg címét.


    Mint korábban eldőlt, a 200 méter hát világbajnoka, Kós Hubert nem védi meg címét. Amerikai edzője, Bob Bowman ragaszkodik ahhoz, hogy szinte a párizsi rajtig a keze alatt készüljön, Arizonában. Távollétében a Fukuokában 5. helyen végző Kovács Benedek törhet még előbbre. A tavaly júliusban szintén döntőt úszott Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs és Szabó Szebasztián is esélyes fináléra.
    „Ez egy extrém időpontban rendezett világbajnokság, amelynek a két legjobbunk nélkül megyünk neki. Látnunk kell: most nem reális az éremszerzés – közölte Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól. Arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban. És persze remélem, további olimpiai szintek is születnek.”


    A nőknél Késely Ajna törheti meg a rossz sorozatot. Hiszen egyéni távon nem volt magyar női finalista Fukuokában, de Pádár Nikolett is esélyes lehet erre.
    Ami pedig a váltókat illeti, mint ismert, a speciális versenynaptárra való tekintettel a dohai vb kínálja az utolsó esélyt, hogy kvalifikáljon egy-egy nemzet a párizsi játékokra. A fukuokai vb első három helyezettje mellett a két világbajnokság összevetésében további 13 legjobb időt elérő váltó szerez automatikusan indulási jogot.
    „Végignéztük-elemeztük a lehetőségeket. Úgy gondolom, a mixed váltók kivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre. De bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk” – összegzett a kapitány.
    Dohában az úszóversenyek február 11-én kezdődnek. A vb első hetében a nyíltvízi úszók bizonyíthatnak. Az egyéni számokban 5 és 10 kilométeren a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, a nőknél Fábián Bettina és Szimcsák Mira indul, ők úsznak a váltóban is.

Korábban is beszámoltunk az úszásban elért eredményekről.

forrás: mti