Sikeres landolást hajtott végre a Holdon a japán űrügynökség holdkutatásra szánt SLIM elnevezésű leszállóegysége. A BBC szerint magyar idő szerint péntek délután 16 óra 20 perc környékén.

A hírügynökség a telemetriai adatok alapján közölte, hogy a kijelölt területen szállt le a szondájuk. Japán lett ezzel mindössze az ötödik ország, amely sikeresen landolt a Hold felszínén. Eddig ugyanis ez az Egyesült Államoknak, a Szovjetuniónak és Kínának sikerült.

A Moon Snipernek nevezett leszállóegység egy olyan kráterben landolt, amelyben a szakértők szerint hozzáférhet a holdköpenyhez – vagyis az égitest felszíne és magja közötti részhez. A vizsgálataik során a Hold történetét akarják kutatni. Cél az is, hogy vizet találjanak az égitesten, ezzel elősegítve esetleges holdbázisok felépítését.

A SLIM két rovert is vitt magával a Holdra. Az egyik egy ugráló mechanizmussal felszerelt, kamerákat és tudományos rakományt raktározó egység. A másik képes megváltoztatni az alakját, így alkalmazkodni a Hold viszonyaihoz.

Forrás: 24.hu