Újabb szakaszokkal folytatódnak az állami víziközmű-fejlesztési munkák Kertvárosban, ezúttal a Megyeri úton a Keszüi úti körforgalomnál, továbbá a Nemzeti Kosárlabda Akadémiánál – írja közleményében az önkormányzat.

Ahogy arról mi is többször beszámoltunk, az utóbbi évek egyik legnagyobb víziközmű-fejlesztése zajlik Pécsett. A „Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett” elnevezésű állami víziközmű-fejlesztés mintegy 8,17 milliárd forintból valósul meg. A fejlesztés az Északmegyer dűlőben két nyomvonalon, valamint a Megyeri út – Nagy Imre út útszakaszon zajlik.

A projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik 3 db régi pécsi szennyvíz-főgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója is. A teljes projektek fizikai befejezésének tervezett napja: 2024. október 26.

2024. január 22-én, hétfőn a Nemzeti Kosárlabda Akadémia előtti útszakaszon folytatódik a kivitelezési munka. Ezúttal a keleti oldalon, ahol szintén félpályás lezárásával történik majd a munkavégzés. A három forgalmi sávból az ideiglenesen helyreállított nyugati oldali sávban zajlik majd a közlekedés jelzőlámpás irányítás mellett. A gyalogosok és a kerékpárosok közlekedése az ideiglenesen helyreállított nyugati oldali gyalog- és kerékpárúton biztosítva lesz. A keleti oldali járda a munkavégzés során folyamatosan le lesz zárva, ezért a gyalogosok a Vásártéren keresztül tudnak közlekedni az északi kapu és az autóvásár kapu közötti szakaszon. A munkák itt várhatóan március közepén fejeződnek be.

A szennyvíz gerincvezeték fektetése a Nagy Imre úti szakaszon a Maléter Pál úti csomópont északi oldala és a Keszüi úti körforgalmi csomópont délnyugati oldala között elkészült. A nyomvonal a körcsomópont nyugati ága és a Penny üzletnél található Nagy Imre út elnevezésű megálló érintésével a Megyeri út nyugati oldalán kerül kiépítésre a Pécs Plaza irányába. A jelenlegi fázisban a korlátozás északi irányba a Víg utcáig tart.

A szakaszok kivitelezése 2024. január 23-án, kedden kezdődik a forgalomtechnika kiépítésével, majd magával a kivitelezéssel. A szakasz építése során lezárásra kerül a körcsomópont nyugati be- és kihajtóága és a Nagy Imre út Kertváros irányú buszmegálló, illetve az érintett járda és kerékpárút szakaszok. A gyalogosok közlekedése a körforgalom három ágán folyamatosan biztosítva lesz.

Az érintett buszjáratok (1, 30Y, 55) közlekedésében annyi változás történik, hogy a Nagy Imre út Kertváros irányú autóbuszmegálló ideiglenesen áthelyezésre kerül északi irányba mintegy 80 méterre, a Penny üzlet behatójától északra.