Éjfél után érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy kigyulladt egy tizenhat lakásos társasház egyik első emeleti lakása Hajdúböszörményben, a Győrössy kertben. – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos oldalán.

A négyemeletes társasházban a tűz keletkezésekor huszonkilenc ember volt otthon, ketten a kigyulladt lakásban tartózkodtak, egyikük még ki tudott menekülni az égő épületből, a másik ember életét vesztette. A tűzoltók az oltás mellett a sűrű füsttel telítődött lépcsőházból több lakót is kimenekítettek, a helyszínre melegedő busz érkezett, a társasház fűthető maradt, de jelenleg nincs áram az épületben. A katasztrófavédelem vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

A lakástüzek 61 százaléka a fűtési időszakban következik be, ilyenkor tehát fokozottabb odafigyelésre van szükség. Célszerű lakásunkban füstérzékelőt használni és tűzoltókészüléket tartani.

Péntek délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Aranyosapátiban, a Honvéd utcában, egy hatvan négyzetméteres lakás egyik szobájában korábban tűz volt, és a helyiségben egy embert találtak, aki életét vesztette. A tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, az ingatlan egyik szobájában lévő ágy égett az egységek riasztása előtt.

Az eset körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja. 

A lakástüzek főbb kiváltó okai között a nyílt láng használata, a meghibásodott fűtőeszközök, az elektromos zárlat és a dohányzás szerepel kiemelt helyen. A legjobb megoldás, ha füstérzékelőt működtetünk, és porral oltó készüléket szerzünk be. 

Néhány jó tanács tűz esetén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól!

Menekülési lehetőségek:

  • Családunkkal nézzük meg közösen, tűz esetén merre tudunk a leggyorsabban a szabadba menekülni a házunk (lakásunk) egyes helyiségeiből.
  • Gyakoroljuk a menekülést.
  • Ellenőrizzük, hogy minden nyílászáró nyitható, nincsen-e beszögelve, beragadva. A biztonsági rácsok nyithatók-e belülről. A fixen rögzített fémrácsok megakadályozhatják a menekülést.
  • Tanítsuk meg a családunk minden tagjának, hogy tűz esetén a padló közelében (leguggolva, négykézláb) közlekedjünk, mert itt biztonságosabb. A füst és a hő felfelé száll.
  • Ne pakoljunk semmit a folyosókra, lépcsőkre, kiürítési útvonalakra. Baj esetén a tárgyak akadályozhatják a gyors és biztonságos menekülést.

Tűzveszélyes anyagok:

  • Zárt térben soha ne használjunk benzint, gázolajat vagy hasonló gyúlékony folyadékot.
  • A tűzveszélyes anyagokat csak jól szellőztetett helyen tároljuk, hőtermelő berendezésektől távol.
  • Soha ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, ha éghető folyadékkal dolgozunk.
  • Használat után nyílt téren elhelyezett fémedénybe dobjuk azokat a rongyokat, amelyeket tűzveszélyes folyadékkal itattunk át.

Forrás: katasztrófavédelem.hu

kulturális hírekből is bőséges kínálatot talál a bahir.hu oldalon.