1947 óta folyamatosan ketyeg a végítélet órája, ami azt jelzi, milyen messze van az emberiség a pusztulástól – hívja fel a figyelmet a 24.hu. Az óra tavalyhoz hasonlóan másfél perccel áll éjfél, tehát a teljes pusztulás előtt.

A Bulletin of the Atomic Scientists kutatói minden évben a világban zajló események alapján döntik el, hogy mennyi időt mutasson ez az óra. Az első alkalommal, 1947-ben még hét perccel éjfél előtt állt, azóta nyolcszor állították vissza és tizenhat alkalommal előre a nagymutatót. Az eddigi pozitív irányú rekord 1991-ben volt, amikor éjfél előtt 17 perccel volt az óra. Ettől most nagyon messze vagyunk, ami egyáltalán nem jó jel az emberiség jövője szempontjából.

Az óra állását tehát a világban zajló folyamatok határozzák meg, így nem csoda, hogy alig 90 másodperc választ el minket a végítélettől. Tavaly az ukrajnai háború mellé megérkezett az izraeli konfliktus is, de a World Population Review adatai szerint 30 további ország áll háborúban világszerte. Emellett pedig 2023 hivatalosan is a legmelegebb év lett, amióta figyelik ezt a mutatót.

Senkit ne tévesszen meg: az hogy az óra megint 90 másodperccel éjfél előtt áll, nem azt jelenti, hogy a világ stabil, épp ellenkezőleg. A kormányoknak és az embereknek sürgősen cselekedniük kell

– mondta Rachel Bronson, a Bulletin elnök-vezérigazgatója.

Forrás: 24.hu