A pécsi helyijárat autóbuszvezetői január 28-29-én két napra, beszüntetik a munkát – írja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a közösségi oldalán.

A bértárgyaláson a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, 17,7 %-os alapbéremelésre tett javaslatot, ezt a szakszervezet nem fogadta el. Ők ugyanis 20 %-nál kevesebb alapbéremelésben nem tudnak megállapodni.

A bértárgyalás eredménytelensége miatt, azt követően a munkáltató és a SZAKSZ képviselői között a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásra került sor. A szakszervezet és a Tüke Busz között vita van arról, hogy ki és mikor kezdeményezte ezeket a tárgyalásokat. A Tüke Busz vezérigazgatója ezért a január 28-29. napjára meghirdetett sztrájk megtartását jogszerűtlennek tartja.

Ezzel szemben állításuk szerint a SZAKSZ a munkáltató felé a munkabeszüntetés időpontját a sztrájk megkezdése előtt 11 nappal bejelentette. Tehát a sztrájk megtartásának nincs jogi akadálya.

A sztrájkra 2024. január 28-án 00 órától, 2024. január 29-én üzemzárásig kerül sor a Személyszállítási törvényben foglalt, elégséges szolgáltatás biztosítása mellett. A törvény szerint ez a Tüke Busz feladata, ahogy az utazóközönség tájékoztatása is a munkabeszüntetés előtt két nappal.